Прокуратурата в Павликени повдигна обвинение за нарушаване на извънредните мерки

2908 легла за заразени с коронавирус има в общинските болници

И българи в чужбина помагат на УМБАЛ Бургас

БФС дава на клубовете 3 седмици за подготовка преди подновяване на шампионата

Задържаха под стража наркопласьор, развъждал питбули за кучешки боеве

Седем медици от Спешна помощ в София – с коронавирус РЗИ проверява всички посетени от тях адреси

ЕК одобри сделката за Vivacom Придобиването на компанията от United Group няма да застраши конкуренцията, установи Комисията

Огнян Ганев, собственик на „Dairy Food Bulgaria“: След първоначалния стрес вече започнахме постепенно възстановяване на нормалната работа

Нови настилки, растителност и парково оборудване ще има в зоната

Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Откриваме по-лесно банкова сметка в ЕС

Всички българи ще могат да си откриват и прехвърлят безпроблемно банкови платежни сметки в която и да е друга държава от Европейския съюз от януари 2018 г. Това ще стане факт с прилагането на европейска директива за платежните системи, която всички страни от Евросъюза трябва да транспонират най късно до 13 януари догодина.

Вчера на сайта strategy.bg бе пуснат за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с който евродирективата ще бъде приложена и в българското законодателство.

В момента не всички държави в ЕС разрешават на чужденци да си откриват банкови сметки, ако не живеят в дадената държава. Така български студенти или нашенци работещи зад граница изпитват трудности при опит да си отворят сметка в съответната страна.

От януари обаче банките няма да имат право да отказват на граждани на ЕС да си откриват основна платежна сметка. Отказ ще бъде възможен единствено, ако вече имате една банкова сметка в тази държава. Това право не се прилага за други видове банкови сметки, като спестовни сметки например.

Основна платежна сметка е такава, която дава възможност за извършване на стандартни транзакции като депозиране, теглене на пари в брой, получаване и извършване на плащания и покупки с карта.

Освен това, ако имате такава сметка у нас и искате да я прехвърлите в банка от страна в ЕС, това ще става автоматично. Банката, в която имате сметка ще предоставя всички данни вкл. дебити, кредитни плащания и т.н на новата финансова институция.

Друга промяна в закона предвижда повишаване на сигурността на плащанията на ползвателите на платежни услуги, която ще минава през установяване на идентичността на клиента, дори при отдалечен достъп и в интернет среда.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. на вниманието на пишман-омбудсмана м. манолова:
    отидох в клон на ОББ да си открия сметка за превеждане на пенсията ми в нея. там обаче ми поставиха условие да декларирам писмено, че не дължа данъци на САЩ. попитах, дали в американските банки изискват от техни граждани да декларират, че не дължат данъци към българската НАП, но ми посочиха вратата…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.