Разбита е банда, снабдявала албанци с фалшиви пари и паспорти

Опозицията хвърли сълзотворен газ в парламента на Косово (ВИДЕО)

Задържаха мъж, нанесъл побой на 32-годишна жена и отвлякъл 6-годишното й дете

Руски медии: Лавров няма да запази поста си на външен министър

МВнР на Русия: Великобритания или не може да осигури сигурността на гражданите си, или е режисирала нападението над Скрипал

Кметът на Благоевград се срещна с представители на ЕНП в Брюксел

Вежди Рашидов проведе среща с ръководствата на творческите съюзи в България

Заподозреният за шест експлозии в Тексас се самоуби

Меркел разкритикува Турция заради тормоза над цивилните в Африн

Корнелия Нинова на гости при Зоран Заев

Ислямисти от “Боко Харам” върнаха 76 от 110 отвлечени момичета в Нигерия

15 човека са задържани при спецакция в Бургас

Фандъкова: За 10 години осигурихме непрекъснато строителство на метрото, то продължава да се развива

Осъдиха мъж и жена за купуване на гласове Давали по 30 лв. за преференциален вот

Сръбски камион се подпалил в движение, шофьорът пострадал при опит да го ремонтира

Откриваме по-лесно банкова сметка в ЕС

Всички българи ще могат да си откриват и прехвърлят безпроблемно банкови платежни сметки в която и да е друга държава от Европейския съюз от януари 2018 г. Това ще стане факт с прилагането на европейска директива за платежните системи, която всички страни от Евросъюза трябва да транспонират най късно до 13 януари догодина.

Вчера на сайта strategy.bg бе пуснат за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с който евродирективата ще бъде приложена и в българското законодателство.

В момента не всички държави в ЕС разрешават на чужденци да си откриват банкови сметки, ако не живеят в дадената държава. Така български студенти или нашенци работещи зад граница изпитват трудности при опит да си отворят сметка в съответната страна.

От януари обаче банките няма да имат право да отказват на граждани на ЕС да си откриват основна платежна сметка. Отказ ще бъде възможен единствено, ако вече имате една банкова сметка в тази държава. Това право не се прилага за други видове банкови сметки, като спестовни сметки например.

Основна платежна сметка е такава, която дава възможност за извършване на стандартни транзакции като депозиране, теглене на пари в брой, получаване и извършване на плащания и покупки с карта.

Освен това, ако имате такава сметка у нас и искате да я прехвърлите в банка от страна в ЕС, това ще става автоматично. Банката, в която имате сметка ще предоставя всички данни вкл. дебити, кредитни плащания и т.н на новата финансова институция.

Друга промяна в закона предвижда повишаване на сигурността на плащанията на ползвателите на платежни услуги, която ще минава през установяване на идентичността на клиента, дори при отдалечен достъп и в интернет среда.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. на вниманието на пишман-омбудсмана м. манолова:
    отидох в клон на ОББ да си открия сметка за превеждане на пенсията ми в нея. там обаче ми поставиха условие да декларирам писмено, че не дължа данъци на САЩ. попитах, дали в американските банки изискват от техни граждани да декларират, че не дължат данъци към българската НАП, но ми посочиха вратата…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.