Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

Испански съдия отказа да преиздаде европейската заповед за арест на Пучдемон

Отменят грипната епидемия в Перник В София заболяемостта спада

Повдигнаха обвинение на шофьор на ТИР, ударил с щанга полицай Извършителят от Беларус в ареста за 72 часа

ЕП ще разгледа петицията на Мая Манолова срещу двойния стандарт при храните в ЕС

Спипаха рецидивист, извършил шест грабежа в центъра на Варна

Повдигнаха обвинение на мъж, убил куче 46-годишният К.К. се напил и заклал с брадва животното

Приемна за граждани ще проведат проф. Ваня Добрева и Борис Цветков утре

Водолази ремонтираха спешно изпускател на язовир край Търново Съоръжението било увредено от вандали

Издирват ученичка, изчезнала от Монтана по Нова година

Сергей Лавров: САЩ поощряват сепаратистките настроения сред кюрдите

Ердоган: Турция няма да отстъпи и крачка назад в операцията „Маслинова клонка“

Откриваме по-лесно банкова сметка в ЕС

Всички българи ще могат да си откриват и прехвърлят безпроблемно банкови платежни сметки в която и да е друга държава от Европейския съюз от януари 2018 г. Това ще стане факт с прилагането на европейска директива за платежните системи, която всички страни от Евросъюза трябва да транспонират най късно до 13 януари догодина.

Вчера на сайта strategy.bg бе пуснат за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с който евродирективата ще бъде приложена и в българското законодателство.

В момента не всички държави в ЕС разрешават на чужденци да си откриват банкови сметки, ако не живеят в дадената държава. Така български студенти или нашенци работещи зад граница изпитват трудности при опит да си отворят сметка в съответната страна.

От януари обаче банките няма да имат право да отказват на граждани на ЕС да си откриват основна платежна сметка. Отказ ще бъде възможен единствено, ако вече имате една банкова сметка в тази държава. Това право не се прилага за други видове банкови сметки, като спестовни сметки например.

Основна платежна сметка е такава, която дава възможност за извършване на стандартни транзакции като депозиране, теглене на пари в брой, получаване и извършване на плащания и покупки с карта.

Освен това, ако имате такава сметка у нас и искате да я прехвърлите в банка от страна в ЕС, това ще става автоматично. Банката, в която имате сметка ще предоставя всички данни вкл. дебити, кредитни плащания и т.н на новата финансова институция.

Друга промяна в закона предвижда повишаване на сигурността на плащанията на ползвателите на платежни услуги, която ще минава през установяване на идентичността на клиента, дори при отдалечен достъп и в интернет среда.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. на вниманието на пишман-омбудсмана м. манолова:
    отидох в клон на ОББ да си открия сметка за превеждане на пенсията ми в нея. там обаче ми поставиха условие да декларирам писмено, че не дължа данъци на САЩ. попитах, дали в американските банки изискват от техни граждани да декларират, че не дължат данъци към българската НАП, но ми посочиха вратата…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.