Откриваме по-лесно банкова сметка в ЕС

Всички българи ще могат да си откриват и прехвърлят безпроблемно банкови платежни сметки в която и да е друга държава от Европейския съюз от януари 2018 г. Това ще стане факт с прилагането на европейска директива за платежните системи, която всички страни от Евросъюза трябва да транспонират най късно до 13 януари догодина.

Вчера на сайта strategy.bg бе пуснат за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с който евродирективата ще бъде приложена и в българското законодателство.

В момента не всички държави в ЕС разрешават на чужденци да си откриват банкови сметки, ако не живеят в дадената държава. Така български студенти или нашенци работещи зад граница изпитват трудности при опит да си отворят сметка в съответната страна.

От януари обаче банките няма да имат право да отказват на граждани на ЕС да си откриват основна платежна сметка. Отказ ще бъде възможен единствено, ако вече имате една банкова сметка в тази държава. Това право не се прилага за други видове банкови сметки, като спестовни сметки например.

Основна платежна сметка е такава, която дава възможност за извършване на стандартни транзакции като депозиране, теглене на пари в брой, получаване и извършване на плащания и покупки с карта.

Освен това, ако имате такава сметка у нас и искате да я прехвърлите в банка от страна в ЕС, това ще става автоматично. Банката, в която имате сметка ще предоставя всички данни вкл. дебити, кредитни плащания и т.н на новата финансова институция.

Друга промяна в закона предвижда повишаване на сигурността на плащанията на ползвателите на платежни услуги, която ще минава през установяване на идентичността на клиента, дори при отдалечен достъп и в интернет среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари