На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Откриха кафене „Вергилий”

Всички писатели около Йорданка Фандъкова и Антон Дончев

Музеят за история на София става гнездо за творческо общуване. На 20 септември тук беше открито Писателското кафене „Вергилий”, чиято мисия ще бъде дейците на словото да се срещат и общуват неформално, да представят книги, да влизат в спорове, да пишат на чаша кафе в една свободна атмосфера – било на смартфоните си, било на салфетките в заведението.

Защо „Вергилий”? Точно преди 2000 години напуска видимия свят този античен гений на словото. Какво по-подходящо наименование за една духовна среда, където виното и словото ще се преплитат и взаимно оплодяват… Идеята за възраждане на славата на подобен тип заведение е на доц. д-р Тодор Чобанов и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Идеята се роди постепенно – каза доц. д-р Тодор Чобанов – Искаше ни се не да създадем едно обикновено кафене, а нещо оригинално. Когато София е била малката Виена, писателите са се събирали в Добриновото кафене – българските интелектуалци са се отдавали на една уникална светска атмосфера. Тук е вашето място – срещи с колеги писатели, читатели, издатели, с актьори, художници, с малки музикални формации, с публиката от нашия град – ученици и студенти. Дано след 100 години и нашите наследници видят как са общували днешните интелектуалци в една нова картина, подобна на Добриновата” – обобщи Тодор Чобанов.

Йорданка Фандъкова акцентира на желанието на ръководството на София Музеят да се оживи с всекидневни събития: „Нека да обсъдим различни начини и теми за оживяване на новото писателско кафене. Има нужда от още идеи за това пространство. Поздравявам ви и ви благодаря за всичко, което правите за нашия град, благодаря и на Столичната библиотека, че помогна за финализирането на проекта”.

На стената в кафенето виси копие на бележитата картина на Александър Добринов „Кафе-сладкарница „Цар Освободител”.

За откриването на „Вергилий” дойдоха интелектуалци от няколко поколения: акад. Антон Дончев, проф. Кирил Топалов, Юлия Цинзова, Димитър Бочев, Федя Филкова, Михаил Вешим, Митко Новков, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Хайри Хамдан, Мирела Иванова, Анжела Димчева, Теодора Станоева, Алек Попов, Елена Алексиева, Иван Ланджев, Теодора Тотева и Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура” на Столична община.

Приветствия и вяра в бъдещия успех на новата територия на свободното слово изразиха Здравка Евтимова, Мирела Иванова и Юлия Цинзова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.