Откриха най-модерната анаеробна инсталация у нас (СНИМКИ)

Инсталацията разполага с най-съвременни уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците

Разграждането се извършва от специални бактерии

Може да преработва 30 000 т отпадъци годишно

В Бургас откриха най- модерната анаеробна инсталация за преработка на разделно събирани биоразградими отпадъци. Тя е с капацитет за преработка на 30 000 тона годишно и след влизането ѝ в експлоатация ,това количество няма да се депонира в регионалната клетка, която в момента се  използва от 9 общини. 

Другата полза от инсталацията ще е намаляването на отделяния в атмосферата биогаз метан, който е парников. Тава ще окаже положително въздействие за опазването на околната среда. Инсталацията ще обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър.

Инсталацията разполага с най-съвременни уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците, като функционира на принципа на естествен процес, при който разграждането се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на този процес ще се получава компост и метан.

От полученият биогаз се очаква да бъде получавана около 5 млн. kWh/y (киловатчаса годишно) електрическа енергия.

„Искам да благодаря на всички, които се заеха да изпълнят тази невъзможна задача. Екипите, които ръководеха и изпълняваха този проект, проявиха изключителна гъвкавост и търпение. Направихме всички възможни компромиси, за да не се пропилеят средствата на Европейския съюз. Това е първата в България инсталация, която работи на принципа на суха метанизация. Това е технологията с най-висока ефективност и най-щадяща към околната среда“, коментира кметът на Бургас - Димитър Николов, при откриването на съоръжението, което се намира на улица „Крайезерна“.

Кметът заяви още, че това е проектът, който Общината най-трудно е реализирала заради COVID - пандемията и войната в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони