Откриха паметник на Махатма Ганди във Варна

Паметник на Махатма Ганди бе открит от кмета на Варна Иван Портних и посланика на Индия у нас Н.Пр. Пуджа Капур в градинката до Градската художествена галерия "Борис Георгиев". 

Монументът с послание "Няма път към мира, мирът е пътят" е подарък на града от индийското правителство и е част от мащабна двугодишна световна кампания по повод 150-та годишнина от рождението на световноизвестния хуманист. В рамките й са били открити 85 паметници на Ганди в различни градове. "Първият бе в София, а днес откриваме последния в морската столица на България. Целта ни е добрината на Махатма Ганди да достигне и до хората в България", каза Пуджа Капур. 

"Благодаря за дарението на правителството на Индия и на Н. Пр. Пуджа Капур. Чрез този приятелски жест ние показваме пред света специалната връзка на Варна с Индия и Махатма Ганди - чрез големия творец, роден във Варна, Борис Георгиев", заяви кметът Иван Портних.

Именитият български художник е единственият в света, на когото Ганди е позирал за портрет. Двамата се срещат на кораб в Индия и между тях се завързва приятелство. Борис Георгиев рисува и съпругата му Каструба, а днес работите му красят  Градската художествена галерия, чийто патрон е.

Коментари

Задължително поле