Откриха първият у нас учебен кабинет по митнически контрол в Стопанска академия

Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов първото в България висше училище, станало част от Международната мрежа на митническите университети (INCU), а от тази година е и част от развиваната от Световната митническа организация инициатива WCO Academy.

Утвърдила се като водещо висше учебно заведение в страната, развиващо обучение по митнически контрол и митническо представителство, свищовската академия откри и първият в страната специализиран кабинет за обучение на млади специалисти в тази област. Това подчерта при официалното откриване на специализирания учебен кабинет проф. д-р Георги Иванов – ръководител на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” и зам.-ректор „Акредитация и управление на качеството” на Стопанска академия. Той поясни, че кабинетът по митническия контрол и митническото представителство е създаден по идея на доц. д-р Момчил Антов – преподавател към катедрата, реализирана с помощта на целия катедрен състав и Академичния компютърен център.

Създаването на кабинета е подпомогнато от Агенция „Митници” и дарения от представители на спедиторския бранш в страната, партньорски институции, фирми и приятели на катедра КАСД, представители на част от които присъстваха и на официалното откриване.

Сред конкретните ползи от осъществяването на проекта са създаване на адекватна работна среда, интегрирана към съществуващата вътрешна информационна система и виртуална среда на Стопанска академия, прилагане на информационните технологии в учебния процес и в научните изследвания на академичния състав, докторантите и студентите към катедра КАСД в областта на митническия контрол и митническото представителство. Ще се повиши интереса на студентите към професиите на митническия служител и митническия представител; възможности за съвместна работа между преподаватели, студенти и представители на практиката по конкретни проблеми и зададени от практиката казуси и задания.

Обучението на студенти в новия специализиран кабинет ще започне веднага, а бъдещите проучвания и научни изследвания, реализирани посредством виртуалната лаборатория, биха могли да се използват в практиката с цел повишаване на ефикасността и ефективността на митническата администрация или на заинтересованите икономически оператори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони