Откриха първия завод за бронирани автомобили по стандартите на НАТО в Бургас

Световният производител International Armored Group откри първия си български завод за бронирани автомобили по стандартите на НАТО в Бургас на 1 октомври. Собственикът и основател на компанията д-р Антон Стефов даде символичен старт на предприятието по време на официална церемония в присъствието на президента на Република България Румен Радев, официални гости от местната и държавната администрация, висши военни офицери, кадри от академичните среди и партньорски фирми от отбранителния сектор от целия свят.

Президентът на Р България пожела успех на компанията с приветствие:

„Съвременните конфликти и влошаващата се среда на сигурност показват необходимостта страната ни да разполага със собствени национални мощности за производство на собствени отбранителни продукти, които да  гарантират надеждност в поддръжката и непрекъсната адаптация към нуждите на отбраната“, каза президентът Румен Радев.  

За мен е чест да бъда тук сред вас на финала и началото на нещо ново. Финала на една административна процедура, изискваща пълен синхрон от страна на мотивиран инвеститор и общински и държавни институции. Освен изграждането на предприятието ние имахме възможността да изградим и цялата довеждаща инфраструктура. Тази нова улица, по която всички преминахте днес, е едно ново начало на нова индустриална зона. Съвсем скоро в свободните терени около това предприятие ще изникнат много други. Компании, които ще създават работни места и развитие на региона, обяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Д-р Стефов начерта приоритетите на IAG в България и заяви намерението си да помогне българското военно инженерство да получи признание на световната сцена.

„Гордея се, че за първи път в България ще се произвежда техника по най-високите стандарти на НАТО. Нашите бронирани автомобили са сертифицирано по най-високите стандарти на STANAG 1, 2, 3, 4. Всички нови разработки, които произвеждаме в заводите ни в чужбина, ще се реализират и тук, в Бургас. Сега имаме уникална възможност да обучим български специалисти, да изградим експертиза и ноу-хау, които да останат в страната. Решен съм да си партнираме и с български фирми за производството на голяма част от компонентите, заяви д-р Антон Стефов по време на официалната церемония за откриване на най-новия му завод в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони