Откриха COVID-19 у диви елени в Канада

Три диви елена в канадската провинция Квебек са дали положителна проба за COVID-19 , съобщиха местните власти, което означава, че болестта не засяга само хората, но и канадската дива природа.

Националният център за болести по животните към Канадската агенция за инспекция на храните потвърди първите открития на SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19, на 29 ноември, според съобщение на федералното правителство, съобщи Global News.

Трите белоопашати елена са открити в района на Естри в Квебек и представляват първия случай, при който болестта е открита при диви животни в Канада.

„Подобно на констатираните случаи в САЩ, елените не показаха доказателства за клинични признаци на заболяване и всички бяха очевидно здрави“, се казва в съобщението за пресата.

Предишни изследвания установиха, че елените в няколко щата в северната част на САЩ са дали положителни тестове за вируса. Проучванията показват предаване от човек на елен и от елен на елен.

Въпреки това, според Министерството на околната среда на Канада, „понастоящем не е имало известно предаване на SARS-CoV-2 от елени на хора“.
 
Все пак ведомството призовава ловците - които биха могли да влязат в контакт с елени - да вземат предпазни мерки. Оттам припомнят също, че SARS-CoV-2 заразява много животни, „включително норки, отглеждани във ферми, домашни любимци (котки, кучета, порове) и животни в зоопарковете (тигри, лъвове, горили, пуми, видри, и други).

По-рано стана ясно, че два хипопотама с хрема в зоологическата градина в белгийския град Антверпен са дали положителни тестове за новия коронавирус, съобщи Франс прес. Ръководството на зоологическата градина е затворило сградата на хипопотамите за посетители като предпазна мярка. 

Произходът на инфекцията не е известен. Никой от гледачите не е бил болен напоследък, нито сред тях е имало човек с някакви симптоми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка