Отлагат еврото у нас за 1 януари 2026 година

“Стандарт енд Пуърс” прогнозират, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни, не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната.

“Стандарт енд Пуърс”: България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност

Прогнозата е, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г.

Дългът остава около 20 на сто от БВП до 2027 г.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (“Стандарт енд Пуърс”) обяви, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 година. България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят, се посочва в съобщението на рейтинговата агенция, разпространено от българското министерство на финансите.

От “Стандарт енд Пуърс” потвърдиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Отчита се, че може да се повиши рейтинга през следващите две години, потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната. “Стандарт енд Пуърс” биха ревизирали перспективата пред рейтинга на стабилна, ако перспективата за присъединяване на България към еврозоната стане по-малко вероятна.

От международната рейтингова агенция отбелязват, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021-2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната.

Въпреки застаряването и намаляването на населението в трудоспособна възраст, от “Стандарт енд Пуърс” приемат, че икономиката на България има силни перспективи за растеж през следващите няколко години. Те прогнозират реален растеж на БВП малко под 3% средно през 2025-2027 г., подкрепен предимно от увеличеното вътрешно търсене. Потреблението ще остане силно на фона на устойчив пазар на труда с почти рекордно ниски нива на безработица и положителен растеж на реалните заплати. В същото време достатъчно средства от ЕС ще подкрепят инвестиционната активност за няколко години. Рейтинговата агенция оценява наличните грантове и заеми за България по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. и Next Generation EU (NGEU) на значителни - около 29% от прогнозния БВП за 2024 година.

България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа и от рейтинговата агенция оценяват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г., запазвайки дълга, нетно от ликвидни държавни активи, около 20% от БВП до 2027 г. По подобен начин S&P Global Ratings очакват, че дефицитът по текущата сметка ще остане средно 1% от БВП и ще бъде свръхфинансиран от фондовете на ЕС и от приток на преки чуждестранни инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси