Отложиха новите COVID мерки в Гърция заради земетресението на остров Самос, петима са ранени

Щетите на остров Самос

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис отложи обявяването на новите мерки срещу коронавируса заради силното земетресение на остров Самос . Трусът с магнитуд 6,7 по Рихтер нанесе сериозни щети. Към момента има информация за петима ранени граждани.

Министърът на гражданската защита Никос Хардалиас отлетя спешно за острова с лекарски екипи. В случай че жителите не трябва да останат по домовете си, те ще бъдат прехвърлени в хотели и стаи.

Според информация от жители на острова, земетресението е причинило материални щети. Има срутени сгради, срутена е част от църква в Карловаси, морето е излязло от пристанището.

В телевизионното си послание премиерът бе предвидено премиера да обяви нови мерки за защита на общественото здраве, за да спре бързото разпространение на коронавируса. 

Според информация специалистите по инфекциозни болести предлагат затваряне на търговските обекти в 21:00 или 22:00 вечерта. Разгледан е сценарият за общо затваряне на този сектор. Очаква се забраната за движение да обхване зоните "оранжево" и "червено".

Смята се за даденост решението за задължително използване на маска навсякъде, на закрито и на открито в цялата страна и спазване на дистанция, независимо от цвета на епидемиологичната карта.

Прогнозите за 2000 случая на ден през следващите дни прави мерките неизбежни и стриктното им прилагане задължително. Индексът на позитивност се увеличава, което предизвиква безпокойство сред експертите.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията дава лимит от 4% на положителни тестове от общо извършените, а специалистът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас във вторник заяви, че Гърция вече е прескочила допустимия праг на 4,4%.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа