Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Отмениха Международния балетен конкурс във Варна

Аманда Гомеш и Михаил Тимаев

XXIX Международен балетен конкурс във Варна през 2020 г. се отлага. Причината е липсата на достатъчно спонсори и дарители, което прави невъзможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитна картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство, съобщиха организаторите от фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

Конкурсът бе единственото състезание, което се провежда на открита сцена в Летния театър на морската столица. От първото му издание през 1964 г. там са танцували 3150 участници от над 38 страни, припомни председателят на фондацията Димитър Димитров – син на създателя на балетното състезание доц. Емил Димитров.

Лауреати на конкурса са най-ярките звезди на световния балет като Наталия Макарова, Владимир Василиев, Михаил Баришников, Дмитрий Симкин, Ева Евдокимова, Патрик Дюпон, Фернандо Бухонес, Йоко Моришита, Силви Гилем, Максимилиано Гера и др. Конкурсът даваше възможност наши артисти да обменят умения и талант с най-добрите от цял свят. С медали класата си потвърдиха Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Бисер Деянов, Мария Илиева и др., а в рамките на Международната лятна балетна академия опита си на млади дарования предаваха утвърдени педагози.

Традиционно конкурсът се подкрепя финансово от община Варна и Министерството на културата, което се грижи за наградния фонд, но този принос не е достатъчен за провеждането на балетния форум, посочиха организаторите.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата. За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година. Съветът на дарителите на фондацията „Международен балетен конкурс – Варна“ благодари на всички почитатели и приятели на конкурса, на всички медии от България и чужбина, които десетилетия наред отразяват постиженията на лауреатите от Варна. Разчитаме на вашето разбиране и оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал“, сподели в обръщение към балетната общност Димитър Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.