Отнеха момчета от приемно семейство в Лом, превърнали ги в кравари

Две момчета, настанени при приемни родители в Лом, са изведени от новия си дом, защото са били превърнати в селскостопански работници. Семейството е заличено от регистъра за приемна грижа, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” в Монтана Георги Цеков. Хлапетата – на 10 и 11 години, били изпратени в къщата на семейство в крайдунавския град преди около половин година. От училището на децата обаче в социалните служби пристигнали сигнали, че те идват в клас мръсни, зле облечени, вмирисани на животни и с мазоли и рани по ръцете. Проверка на експертите разкрила, че семейството впрегнало сериозно двете момчета в работата по отглеждането на крави в личното им стопанство.

„Няма нищо лошо децата да бъдат приучвани на труд и отговорности, но с мярка. Товаренето на малчугани с тежка физическа работа граничи с експлоатация и пречи на образованието и нормалното им детство!”, коментираха специалисти. Според шефа на Регионалната социална дирекция Георги Цеков в случая е прекалено да се говори за експлоатация, но със сигурност за децата не се полагани достатъчно и качествени грижи. „След направената проверка и проведените разговори децата са изведени и настанени в друго семейство, а приемните родители са заличени от регистъра за приемна грижа. Още повече, че това е второ тяхно нарушение!”, заяви Цеков.

В област Монтана има 139 професионални приемни семейства, в които са настанени 141 деца. От началото на тази година социалните служби в региона са прекратили два договора за приемна грижа. Единият е на фамилията, използвала хлапетата за кравари, а другият е разтрогнат по желание на възрастни съпрузи, сами преценили, че вече нямат възможности да се грижат за децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България