Отнеха на Русия световното по бобслей

Alexander Kasjanov, Aleksei Pushkarev, Ilvir Huzin, Aleksey Zaytsev of Russia compete during Four-Man Bobsleigh 1st run of Bobsleigh and Skeleton World Championships in Innsbruck/Igls, on February 20, 2016. / AFP PHOTO / APA / EXPA/JOHANN GRODER / Austria OUT

Русия няма да е домакин на световното първенство по бобслей и скелетон през 2017 г. Шампионатът на планетата трябваше да е на олимпийския улей в Сочи от 13 до 26 февруари, но Международната федерация, която администрира двата спорта (IBSF), отне правото на страната да приеме елита.

В дните преди решението се стигна до заплахи от бойкот на първенството от страна на Латвия, Република Корея и Германия. Всички те твърдяха, че не искат да се състезават в Русия заради твърденията на Световната антидопингова агенция (ВАДА), че в страната има държавна програма за допингиране на спортисти.

„В тази сложни времена е по-благоразумно да няма първенство в Сочи“, гласи част от официалното изявление на IBSF, в което не се споменава нищо за допинг. Състезанието ще бъде изместено за март, за да има повече време за подготовка за новия домакин, който ще бъде определен до дни.

„Според нас решението е политическо и се базира на необосновани твърдения - заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин. - Не одобряваме опитите да ни бъде оказван натиск чрез спорта и сме категорично против смесването му с политиката.“

Той уточни, че руската страна ще търси в съда компенсации за вложените усилия, време и пари и нанесените щети. В Русия се притесняват, че може и други спортни организации, най-вече ФИФА, да последват примера и да изместят състезанията си от страната. Идното лято страната трябва да приеме Купата на конфедерациите, а през 2018 г. наред е футболният мондиал.

Коментари

Задължително поле