Отнеха 11-те деца на семейство от Русе

Социалните служби са отнели 11-те деца на русенците Ивелина Зартова и Красимир Тодоров. Родителите твърдят, че синовете и дъщерите им са взети несправедливо.

Двамата живеят на семейни начала от 19 години, като през годините им се раждат 13 деца.

През 2014 г. готварската печка пада върху 3-годишния им син Мартин. Момченцето умира на място. Тогава заключението на социалните служби е, че става дума за нелеп инцидент.

През 2017 г. обаче умира и 40-дневната им дъщеря Любомира. В съобщението за смърт една от причините е недохранване, но причината за него към момента все още не е изяснена.

Пет месеца по-късно Окръжната прокуратура в Русе образува досъдебно производство и възлага на следствието да разследва смъртта и на двете деца. Разпитите продължават вече осем месеца. Съмненията са както за небрежност от страна на родителите, така и за лекарска немарливост, проявена от личния лекар на децата.

През последните месеци многодетното семейство живее в къща под наем в Русе, но на 28 януари тази година в нея избухва пожар и то остава без дом. Малко по-късно социалните служители извеждат 11-те деца от семейството, като заявяват, че те са постоянно неглижирани от родителите, които не полагат достатъчно грижи за тях. За децата нямало достатъчно храна, хигиената била много лоша, а условията в дома на Ивелина и Красимир - мизерни.

Родителите обаче са категорични, че си гледат децата добре и се справят с грижите, въпреки че работи само бащата.

"Толкова години сме ги гледали и без помощта на социалните. Работя като шофьор в русенска фирма, а жена ми взима детски. Справяме се. Искаме да се грижим за децата си. Ние искахме голямо семейство, а и съпругата ми не искаше да прави аборти", каза пред Нова телевизия Красимир Тодоров.

Началникът на отдел "Закрила на детето" в Русе Милена Неделчева обясни, че децата са изведени, защото постоянно са неглижирани и оставяни сами.

"При едно от домашните посещения беше установено, че две от децата си играят с горящ огън. Бяха отворили вратичката на печката. Освен това имат паразити, в жилището няма легла за всички деца, нито място, където да учат", допълни Неделчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България