Отново скандал прекъсна заседанието на парламента (СНИМКИ)

Снимка: Пламен Стоименов

Парламентът излезе в почивка след напрежение в залата и след като депутатите от БСП окупираха трибуната. Председателят Ива Митева прекъсна заседанието за 15 минути и свика Председателски съвет след искане на "Демократична България". Подобно нещо се случи и по време на заседанието на НС миналата сряда.

Причината отново стана желанието на социалистите предложението им за актуализиране на пенсиите към 2018 г. да бъде гласувано на второ четене, като се приемат анблок промените в Кодекса за социално осигуряване.

Председателят на парламента Ива Митева бе категорична, че няма да допусне предложението, нито ще включва допълнителни точки в дневния ред, каквито искания бяха отправени от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

"Мисля, че ясно казах, че точката от дневния ред в сряда беше приключила с гласуването й на първо четене. В самата оценка на въздействието към вашия законопроект, сте написали, че е необходима промяна в Закона за държавния бюджет и Закона за ДОО за 2021 г. Съгласно чл. 19 от Закона за публичните финанси, не може да се допуска намаляване на разходи и увеличаване на приходи преди началото на следващата година. Дори и да бъде приет, няма да го допусна, защото в момента трябва да стане ясно дори и прието това предложение, то не може да прояви своя ефект. Няма източник на финансиране", заяви още Ива Митева.

След това депутатите от БСП окупираха парламентарната трибуна, а Иван Ченчев от БСП поиска думата и заяви, че Ива Митева не се справя с воденето на заседанието и тълкува Правилника, както иска. "Г-жо председател, освободете сега мястото си. Преди малко стояхте 20 минути сама горе на президиума. Това е оценка за воденето на заседанието", каза още Иван Ченчев. 

"Искате да тълкувам Правилника, както вие желаете. Ще прилагам Правилника така, както вие сте го приели да го прилагам", отговори Ива Митева.

В спора се намеси Халил Летифов от ДПС, според когото БСП искат да провалят заседанието. "Уважаеми колеги, уважаема г-жо председател, не позволявайте на народните представители, които нарушават Правилника, на вас да казват как нарушавате Правилника", заяви още той. 

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов поздрави председателя на Народното събрание Ива Митева, че спазва дневния ред. Той настоя освен комисия за Росенец да бъде внесено предложение и за разследване на строежа край Алепу като обясни, че там "може да има топла връзка и депутатът Мая Манолова".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика