Климатолог: Отклоняването от климатичните норми ще става все по-голямо

Десетима са осъдени за участие в наркогрупа в Добричко

Съд в Страсбург призна правото на Италия да не приема хуманитарен кораб със спасени мигранти

Ген. Атанасов за скандала с апартаментите: Цветанов каза, че няма кой да го накаже и се оказа прав

Кога на мъжа започват да му растат крила

Министър Петкова: Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България

Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари

Протест срещу застрояването в столичния квартал Гоце Делчев

Народното събрание обсъжда годишния доклад на ВСС за 2018 година "Обединени патриоти" започват консултации за партийните субсидии

Робърт Милът дава показания за руската намеса в американските избори

Ердоган заяви, че Турция ще продължи със сондажите в Кипър

Създават Център за безопасно движение по пътищата

Обилни валежи с гръмотевици в 5 области днес

Мълния падна на метри от мъж в Монтана Не е пострадал сериозно

Тръмп смята, че доларът е твърде силен, обвинява за това политиката на ФЕД

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

KW189046 Grand Vizier Midhat Pasha (1822-83) (coloured engraving) by English School, (19th century); Private Collection; (add.info.: encouraged promulgation of first Ottoman Constitution in 1876;); Ken Welsh; English, out of copyright

Години наред един от най-интересните турски управници, бащата на първата османска конституция Ахмед Шефик Мидхат паша е на върха, а действията му са аплодирани, оспорвани, отричани, заклеймявани.

Така или иначе, през 1854 г. враговете успяват да свалят реформатора масон от поста втори секретар на Високата Порта. Възложена му е почти невъможната мисия да усмири бунтовете и анархията в Румелия. Драстичните му мерки довеждат до изненадващ успех. През 1864 г. земите от Варна и Тулча до Видин и Ниш са обединени в т.нар. Дунавски вилает, чийто управител става Мидхат паша. Той избира за административен център Русе, където набързо разгонва потъналите в леност и корупция местни държавни служители.

Най-напред новият валия кани пред конака всички русенци, за да им се представи и да сподели с тях своите планове. Като средство за културно-просветна работа сред населението той доставя печатница, която освен книги и учебници печата и правителствения вестник „Дунав“.
Мидхат паша се заема

да превъзпита и научи на ред и дисциплина поданиците си

– най-първо по отношение на данъците. Като стабилизира финансите, той насочва най-голямата част от средствата към модернизиране на вилаета. Изгражда водоснабдяване и модерна улична мрежа, въвежда именуването и номерацията на улиците и особено набляга на тези, които водят към пристанището и жп гарата. По негово нареждане започва монтирането на фенери по улиците и чаршиите, оформяне на зелени площи и паркове, строеж на две болници с аптеки към тях. Домакинствата са задължени да положат пред домовете си каменна настилка – само на най-бедните от тях разходите се поемат от общината. По времето на инициативния управник е открита първата у нас жп линия Русе-Варна, строят се мостове. За да стимулира местната икономика, Мидхат паша нарежда всички чиновници във вилаета да носят дрехи само от местен шаяк. Той създава първото модерно земеделско стопанство Образцов чифлик, земеделски спестовни каси и още ред нововъведения, които му спечелват прозвището „Гяур паша“, защото подобрил живота на българите.

Русе преди Освобождението

От особен интерес за нас е едно признание на Мидхат паша в статията „Турция в своето минало, настояще и бъдеще“, публикувана във френско научно списание през 1878 г. Имаме всички основания да му вярваме – той е управлявал нашите земи и като велик везир и е имал достъп до най-достоверна информация. „Между българите има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език, освен български.“ Впрочем съществува мнение, че и авторът на тия редове е с български корен от Ябланица, Ловешко.
Освен всичко друго, русенският валия насърчава проституцията и

открива първите публични домове у нас

„За да се разврати по възможност нашата младеж, Мидхат паша отваряше нарочно хотели по нашите градове и паланки, особено покрай река Дунав, с разните келнерици, арфянки и шумадли“, пише ломчанинът Петър Берковски. Тези хотели служат повече за еротични удоволствия, отколкото за подслон на пътници, пояснява той.

Къщата на Калиопа днес е музей.

„На турските младежи беше строго запретено да посещават тия отомански хотели, които служат за разсадници на криворазбраната цивилизация и на разврата. Тая реформаторска привилегия за свободното посещение на тия турски „културни“ заведения се простираше само върху покорната рая.“ През февруари 1867 г. 11 души от най-интелигентните русенци протестират с искането на въпросните „заведения“ да се окачат червени фенери, та отдалече да се знае какво представляват те. Къщите за удоволствие в Русе били главно по тясната и крива улица, отиваща до пристанището, както и към сарая. Мидхат паша ги облага с данък и лично следи той да се внася редовно от собствениците им.
В Русе 42-годишният управник

намира любовта на живота си

Това е Калиопа, красивата съпруга на пруския консул Калиш. Тайната им интимна връзка има и един явен знак – разкошна двуетажна къща, от която се разкрива великолепна гледка към Дунава. Тъкмо нея някога областният управител е подарил на любовницата си по особено оригинален начин. Без предлог подобен подарък би бил повече от скандален. Изобретателният паша го намира. В един слънчев ден той организира ново развлечение между първите градски дами – стрелба по гълъби. Онази от тях, която се отличи с най-точен мерник, ще стане стопанка на импозантния дом.

В неделния ден целият град излиза да наблюдава състезанието. Въпреки старанието на участничките, повечето от които и преди са боравили с пушка, никоя не улучва. Освен една – прекрасната Калиопа. Тя, разбира се, не подозира, че за да гарантира победата й, Мидхат паша е наредил оръжията на съперничките й да се заредят с халосни патрони. Отделно пък е заповядал на един стрелец от гарнизона, скрит в храстите, да улучи гълъбите вместо Калиопа.

Нищо чудно, че красивата сграда става символ на любовта. Тя обаче не донася щастие на легендарната хубавица. Новият валия, сменил Мидхат паша, смята за съвсем нормално заедно с поста да наследи и любовницата му. Калиопа не мисли така и един ден е намерена удушена. Трагично завършва и животът на дръзкия реформатор. На два пъти той става велик везир на Османската империя. През 1879 г. е осъден на смърт за убийството на султан Абдул Азис, но след намесата на британското правителство присъдата е заменена с изгнание. Умира самотен в затвора на крепостта Таиф, Арабия, най-вероятно отровен от своите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Ах, колко трогателно, на няколко пъти се просълзих докато изчета разказа за живота на този велик реформатор и покровител на реда и любовта ! (Към чужди жени, но хайде да го пропуснем). А това че е потушавал с кръв и жестокост бунтове, по същия начин е въдворявал ред, да не виждаме ! Не е ли най-добре да му издигнем паметник? Не се ли срамува авторката, ден след най-българския празник, да хвали един представител на поробителите ни?

  1. дали си се просълзил – няма значка.
   Важното е, че черно на бяло е написано – ако не е бил великия мидхат – гчурите и сега щеха да серат в храсталаците. Да продават дъщерите си. Да нямат пътища, железници, пристанища!
   И след като им направил всичко това – гяурите от благодарност тръгнали да се бунят!
   Дори Левски е познавал лично и е нареждал да не го търсят и ловят!
   А за срещите му с Баба Тонка и плащането й на жълтици по 12 на месец – и официални документи има!

   1. Абе злобен кирлив фес-ти не разбра ли,че турското носи само нещастия на БЪЛГАРСКИЯ народ?Абсолютно всичко турско е презряно,отхвърлено,ненавиждано!А някакъв си злобен до N-та степен чалмар ще ми разправя,че една ле не трябва да сме благодарни на аскера и башибозуците,че оставиха някои от нас живи!!!Поредната турска наглост!Запомни тъпако:Ако не бяха турците ние БЪЛГАРИТЕ щяхме да сме в икономическо,културно,просветно,демографско отношение минимум на нивото на една Франция!Тъп ислямски галош като солотюрк няма как да разбере за какво му говоря!Защото е уникално тъп като всеки мюсюлманин.Когато дойде Ренесанса ние бяхме под ваше-турско робство!В Европа настана революция в техническо,научно,културно отношение.Но „благодарение“на поробителите-твоите деди-в осм.империя всичко прогресивно беше потискано,грабено,изклано!!!Вярващите в аллах не са податливи на нищо културно и светско.Те знаят само ятагани да държат и да колят,да колят,да колят….И сега един въшлив мюсюлмански плъх тръгнал да ми разправя уникални тъпотии и неистини!Защото турчинът не умее да казва истината.Той винаги е на „терсене“!!!

    1. Аз вече не вярвам че Империята е окупирала такъв огромен регион за кратко време, трябва да са били много захлюпени тези дузина християнски страни че да се отдадат за кратко време и да бъдат векове подвластни. Навярно са били изключително беззащитни примати, дори Варненчик от Полша се довлякъл да помага, не успял и си оставил костите край Варна. Не може толкова много страни да не могат да възпрат един завоевател. Мисля си че тези страни доброволно са се обединили в тази Империя, която за него време е била едновременно като НАТО и ЕС. Даже е имало свободно преместване на стоки, услуги и хора също като днес в Шенген. С това отпада и тежкото клеймо роби, българите никога не са били роби, имали са собственост, задължения и права. Крайно време е да се престане с подбиването самочувствието на потомците, които да живеят с достойнство, а не с комплекса измислен от платени леви и десни историци. Щом този съюз погрешно назван Империя е просъществувал много векове значи е бил изключително успешен и добре организиран. ЕС няма и половин век откак се създаде а вече неудържимо се разпада.

  2. Да напише следващия път за някой руски сатрпап, например фрайхерр фон Каулбарс, та да се просълзяваш наволя

  3. Данъкът, тогава е бил само 10%, а сега е 20%…
   Пенсиите в момента в Турция са над 600 долара, месечно, на средна база…

 2. В Османската империя няма турци. Който оприличава тази империя с нещо турско е в сериозно заблуждение. Това са внедрени чужди агенти със сменени имена да управляват стадото овцете .Турците са роби в своята държава.
  Всичките тези агенти само имитират , но за нещастие овцете кълват лъжата и продължават да са им роби. Най-голяма заслуга за успеха на тия робовладелци имат по-голямата ЛЪЖА религиите.
  Има ли религии, ще има грабеж ще има робство.

 3. Да четат разните там-„турчоляк“,“солотюрк“,“делиормански“ и т.н.Всички вие,дето се турчеете-не сте турци!Вашите дядовци са били насила ислямизирани и са бивши българи!Разбрахте ли го?Никой от дедите ви не е дошъл в святата БЪЛГАРСКА земя от Азия!Тук са корените ви и те са БЪЛГАРСКИ!!!Отхвърляйте исляма!Отървете се веднъж за винаги от тази циганска религия,дето ви превръща в животни!Навсякъде по Европа и света думата „турчин“звучи оБидно и оскърбително!

  1. А черкезите и кримските татари къде са отишли? Изпарили са се? Нищо чудно и ти да имаш някой прадядо от тях. Като съдя по нивото ти едва ли знаеш родословното си дърво повече от 3 поколеня назад.

  2. oşte prez 4 vek v Dobrudjata ima huni (Türki)…prez 6 vek Vizantiya nastaneva 70 000 boytsi- Kumani po STRUMA SIS SEMEYSTVATA KOLKO PRAVİ…ne priyelite Hristiystvo PRA BILGARI se skrivat v Deliormana edna çast begat v Bosna i Xırvatiya…Asen, Petır i Kaloyani…sa sışto KUMANİ İ PEÇENEZİ…a kolko TATARİ SE SE ZASELVAT…Yngariya, Romaniya …Ukrayna…sa vse TÜRKSKİ BULGARSKİ VOLKİ….VİYE DETO STE YALİ vizantiysko-popskiya KUR NEŞTETE DA RAZBERETE ÇE STE DETSA NA PRODAJNİTSİ…İ ROMEYSKİ KURVİ…

 4. До авторката:
  Ах, неграмотнице Ана Иванова, как може да пишете „Ислям“ с главна буква???

 5. Ей тикви успокойте се .Оставете турците на мира.Нямате ли си друга работа….!!!

 6. Разбираме че има и умни турци, но са много , много малко на брой!

 7. Българският патрЕот вместо малко да повиши общата си култура вика „такова животно нема“. После се чудим защо сме се на опашката. Нищо чудно като най-кресливите са и най-простите.

 8. Благодарете се, че турските патрЕоти от времето на Митхад паша са били също толкова прости, като днешните български. Иначе, ако пашата имаше успех днес щяхме да сме турска провинция.

  1. Радвай се,че русите все пак дойдоха и те освободиха!Ама че си тъпо папче!Ти и проститутката дето те е изродила…

 9. Не се сърдете и гневете,
  ами се обединете…!!!

 10. Не подвеждайте хората с благи думи! Мидхад паша е един от най-реакционните турски управници! Това, че има добро образование и прилага някакви реформи не го прави по-приемлив за нас българите. Като Русенски валия потушава с жестокости всеки бунт. Яростен противник е на даване на свободи на хората в европейските области на империята и е един от политиците, провалили Цариградската конференция! Заради участието си в свалянето и убийството на султан Абдул Азис е осъден на смърт!
  Затворът в Таиф е последното му земно убежище, където е удушен! Достоенкрай на един изверг!

 11. Аз вече не вярвам че Империята е окупирала такъв огромен регион за кратко време, трябва да са били много захлюпени тези дузина християнски страни че да се отдадат за кратко време и да бъдат векове подвластни. Навярно са били изключително беззащитни примати, дори Варненчик от Полша се довлякъл да помага, не успял и си оставил костите край Варна. Не може толкова много страни да не могат да възпрат един завоевател. Мисля си че тези страни доброволно са се обединили в тази Империя, която за него време е била едновременно като НАТО и ЕС. Даже е имало свободно преместване на стоки, услуги и хора също като днес в Шенген. С това отпада и тежкото клеймо роби, българите никога не са били роби, имали са собственост, задължения и права. Крайно време е да се престане с подбиването самочувствието на потомците, които да живеят с достойнство, а не с комплекса измислен от платени леви и десни историци. Щом този съюз погрешно назван Империя е просъществувал много векове значи е бил изключително успешен и добре организиран. ЕС няма и половин век откак се създаде а вече неудържимо се разпада.

 12. TI V KAKVO VJRVASH-NJMA ZNACHENIE!KAZANO VI E V PRAV TEKST:,,TOVA SA POTOMTZI NA
  SASHTITE TEZI BALGARI,PREOBARNATI/KAK?!/V ISLJMA,,!SAMO BALGARIJ E ZAVOJUVANA ZA
  OKOLO 90 GODINI!IZPOLZVALI SA RAZDELENIETO MEZDU BALKANSKITE NARODI! TA TVOITA IZMI
  SLENA ISTORIJ I TARIKATLITZI,MOZE DA PROBUTVASH SAMO NA,,KAPALACHARSHI,,!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.