Отровният газ фосфин предизвикал сърдечен арест у починалото 9-годишно момче в Кардам

УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Причина за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам е вдишване на фосфин, който се отделя от силна отрова за вредители, казаха и.ф. окръжният прокурор Златко Тодоров и районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева.

Още в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в отговор на "Труд", че силна отрова за мишки е убила момчето и по случая са готови три съдебно-медицински експертизи.

Според всички вещи лица децата, включително и починалото братче, са имали симптоми на отравяне с фосфин. Предстои да се изясни как е попаднал в домакинството, тъй като не се разпространява свободно в търговската мрежа.

Фосфинът действа във влажна среда и така се отделя отровният газ, в случая с летален ефект. Таблетките с токсичното вещество са били поставени в дупки в стената, замазани след това с кал. Близостта до леглото на детето е причина за отравянето, обясни прокурор Чанева.

От 12 до 24 часа при подобни остри отравяния настъпва смърт. Според вещите лица всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалия Стефан, са симптомите на отравяне с фосфин – гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест, посочи районен прокурор Чанева.

Във Военномедицинска академия в София е направена експертиза на намерените при оглед в дома на починалото момче непосредствено до леглото му две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Химическото изследване е показало, че в тях се съдържа алуминиев фосфит, в който активно действащият компонент е отровният газ фосфин. Той се отделя много бързо при влажна и мокра среда.

Газът е отровен, уврежда основно сърдечно-съдовата и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност. Според научните данни достатъчно е излагане от порядъка само от 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

По трупа на детето не са установени травматични наранявания, които да са причина за настъпване на смъртта. Досъдебното производство засега е за причиняване на смърт по непредпазливост. Събирането на всички доказателства е условие за привличане на обвиняем, казаха представителите на държавното обвинение.

Коментари

Задължително поле