Отсичат парички „Св. Богородица“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Догодина ще бъдат пуснати още монети „Св. Богородица - Златна ябълка“.

БНБ пуска две златни монети и три сребърни

175 години от рождението на Иван Вазов

Две златни, три сребърни и една медна възпоменателни монети ще пусне БНБ през 2025 г., обявиха официално от Централната банка. Още през януари ще бъде пусната златна монета „Св. Богородица - Златна ябълка“. Любопитно е, че тази монета е без определен тираж. За първи път тя беше пусната през януари тази година, а догодина от БНБ ще пуснат още монети от същата емисия. През 2026 г. и 2027 г. също е планирано да бъдат пуснати монети „Св. Богородица - Златна ябълка“. Другото любопитно за тази монета, е че тя има четири различни варианта – с номинал от 10 лв., 20 лв., 50 лв. и 100 лв., като всеки вариант на монетата е с различно тегло.

Другата златна монета, планирана за 2025 г., е „Св. Патриарх Евтимий Търновски“. Тя ще бъде с номинал 100 лв. и ще бъде пусната през декември.

Планираните за отсичане през следващата година сребърни монети са свързани с годишнини - 175 години от рождението на Захари Стоянов, 175 години от рождението на Иван Вазов и 125 години Спешна медицинска помощ в България. Планирано е отсичането и на медна монета по случай 100 години от рождението на Георги Парцалев.

От Централната банка специално уточняват, че от момента, в който влезем в еврозоната, номиналът на монетите ще бъде сменен от левове в евро. От БНБ обявиха и предварителна програма за отсичане на възпоменателни монети през 2026- 2027 г. През 2026 г. ще бъдат пуснати две златни монети – с лика на Св. Иван Рилски, както и още парички „Св. Богородица - Златна ябълка“. Същата година ще бъдат отсечени и три сребърни монети - 150 години от Априлското въстание, 125 години електрически трамвай в България и Преображенски манастир. Планирана е и една медна монета по случай 150
години от рождението на Кръстьо Сарафов.

За 2027 г. също са планирани две златни монети - „Св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София“, както и още монети от емисията „Св. Богородица - Златна ябълка“. Ще бъде пусната и сребърна монета с частично позлатяване с лика на Св. Цар Петър I. За същата година е планирано отсичането и на две сребърни монети - Възрожденски чешми и 150 години от създаването на българското опълчение. Планирано е и пускането на медна монета по случай 125 години от рождението на Ангел Каралийчев.

До край на настоящата 2024 г. ще бъдат пуснати две сребърни монети - „200 години от издаването на Рибния буквар“ през септември и „Българската гайда“ през ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси