Отхвърлиха оферти за покупка на държавен дълг

Министерството на финансите отхвърли всички оферти за покупка на държавен дълг на проведения в понеделник акцион. На 8 март БНБ проведе аукцион, на който бяха предложени  съкровищни облигации със срок 10 години и 6 месеца на обща стойност 200 млн. лв. Книжата са с лихвен процент от 0,10% годишно.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 353,55 млн. лв., т.е. 1,77 пъти над предложените държавни ценни книжа. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки беши 98,24 лв. на 100 лв. номинал.

Всички постъпили поръчки бяха отхвърлени от Министерството на финансите, заради исканата от инвеститорите твърде висока доходност. Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и наличния фискален резерв, както и целта за финансиране при оптимална възможна цена, гласи официаното съобщение.

Министерството на финансите ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки предвид както пазарното състояние, така и необходимостта от дългово финансиране, посочват от министерството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси