От април ще плащаме с безконтактно сметки до 50 лв. без пин код

Сегашният праг е 25 лева

Лимитът за верификация на картодържателите (CVM) за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro в България ще бъде повишен от 25 на 50 лева. В резултат на промяната, картодържателите на Mastercard и Maestro в България ще могат да плащат бързо, удобно и безопасно, без да е необходимо да въвеждат ПИН код за трансакции до 50 лв. По-високият лимит за безконтактни плащания ще влезе в сила от 1 април 2019 г., съобщават от Mastercard.

През 2017 г. броят на активните потребители с безконтактни карти в България достигна 54%, което е увеличение с 22% за една година. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%). Българите биха искали да използват безконтактно плащане най-много в супермаркетите (68%), в магазините за търговия на дребно (52%), в бензиностанциите (37%), в заведения за хранене и заведения за бързо хранене (25%) и в държавни и общински институции (18%)2.

Нещо повече, средната стойност на една трансакция в страната надвишава настоящия лимит от 25 лв. като възлиза на 58 лв., което прави новият лимит от 50 лв. по-добре по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар за тази стъпка. Увеличението на лимита за верификация на безконтактни плащания ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните трансакции посредством високотехнологичните решения, които потребителите вече предпочитат да използват, посочват от Mastercard.

В сравнение с останалите европейски държави, текущата граница на трансакции без ПИН в България е една от най-ниските. По-висок лимит на стойностите за верификация на безконтактните трансакции съществува не само в западноевропейските държави (в Обединеното кралство сумата възлиза на 30 паунда или около 63 лв., във Франция и Ирландия - на 30 евро или около 60 лв.), но и в много от страните от Централна и Източна Европа (в Литва CVM лимитът е 25 евро или около 50 лв., в Румъния - 100 леи или около 42 лв., в Словакия - 20 евро или около 40 лв.). Глобалната тенденция в държавите, в които лимитът за верификация на безконтактни плащания е с ниска стойност, е той да се повишава - през 2019 г. в Полша, където 9 от 10 плащания в големите вериги за търговия на дребно са безконтактни, лимитът на CVM ще бъде повишен от 50 PLN (около 23 лв.) на 100 PLN (около 45 лв.).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси