От нула до седем хиляди за шест дни

Режисьорката Поли Генчева се вдъхновява за планината от алпиниста Боян Петров

Филмът за легендарния алпинист Боян Петров е в постпродукция

Режисьорката Поли Генчева изкачи най-високия връх в Южна Америка - Аконкагуа (6962 м) само за 6 дни след пристигането си в Аржентина и, както самата тя сподели, без никаква аклиматизация. Тя направи това в компанията на непалския феномен - Нирмал Пурджа. Нимс, както го наричат, стана известен миналата година, когато направи световен рекорд със своя тим, изкачвайки всичките 14 осемхилядници за шест месеца и шест дни.

Само дни преди това Поли е във Виетнам, където климатът е тропичен, влажен. От морското равнище, тя се озовава на най-високият връх в Южното полукълбо. Изкачва Аконкагуа без никакъв проблем, въпреки че не това е била първоначалната є идея. Южноамериканският първенец не е сложен от технична гледна точка, но той е много, много коварен. Всеки втори тръгнал да го катери се отказва, а всяка година загиват по няколко души.

“Чувствах се прекрасно през цялото време, присъединих се към основната група с няколко дни закъснение. По план трябваше да го изкача за 2 седмици. С Нимс решихме да пробваме и ако усетя някакъв дискомфорт бързо да слеза надолу. Започнахме атаката на 15-ти януари през нощта от лагер 2. След 10 часа и половина се озовах първа на върха. Изглежда каменният страж на Южна Америка (Аконкагуа - прев. “каменен страж”) ме прие топло и беше истински джентълмен с мен. Ако някой ми беше казал, че ще се качвам на толкова високо преди години, щях да му се изсмея”, казва Поли и вече тренирано усилено за следващата цел - Хималаите.

Историята на една книга

Всичко започва преди повече от три години. През август 2016-а при нелеп инцидент в Кресненското дефиле един от най-успешните ни алпинисти - Боян Петров е пометен от невнимателна румънска шофьорка. Целият е потрошен и мнозина предричат края на кариерата му на алпинист. Няколко месеца преди това, Боян е изкачил за по-малко от 3 месеца три осемхилядника - Анапурна (8091 м), Макалу (8485 м) и Нанга Парбат (8126 м) и е обявил амбициозната си програма да довърши всичките 14 върха над 8000 метра в света.

Поли Генчева решава да направи филм за него, защото се възхищава от духа на Боян, който отказва да се примири с травмите от катастрофата и започва подготовка за следващите осемхилядници. Тя се среща веднага с Боян и му разказва идеята си за филма, а алпинистът приема ентусиазирано, започват снимки още същия ден.

Заедно с оператора Краси Андонов, Поли снима Боян от началото на възстановяването му. Алпинистът бързо влиза във форма и още следващата година изкачва Гашербрум II (8035 м.) и Дхаулагири (8167 м.). Сега целта е поставена - Еверест. Там трябва да продължи и основното действие на филма за него. Боян є подарява своята книга “Първите седем”, с личното пожелание да изкачи много върхове. Поли още не подозира, че тази книга за нея ще се превърне в реликва и ще я носи на бъдещите си експедиции. Поли и Краси започват да тренират по насоките на Боян - по неговата любима “Княжевска пътека”. Какъв филм би бил, ако екипът не отиде на терен. И така на 10-ти април 2018 г., двамата изпращат Боян на летището и само 3 седмищи по-късно самите те заминават за Непал. Уговорката е алпинистът да атакува Шиша Пангма и да се срещнат след това в Тингри, за да продължат заедно към базовия лагер под Еверест. По план идеята им е да го следват поне до лагер 1 и да го изчакат по време на щурма. Така трябваше да бъде заснета атаката на най-високия връх на планетата от Боян Петров.

[modula id="3528961"]

Уви, всичко се обърква. Боян изчезва по склоновете на Шиша Пангма. За последно е видян с бинокъл от базовия лагер малко над 7350 метра. От Катманду Поли се опитва да организира спасителна акция, но това се оказва сложно, предвид влошеното време и отношенията между Непал и Китай. Оказва се, че единствената възможност е претърсване с хеликоптер и най-близко са тези в Непал, но непалски хеликоптери никога не са летели над Тибет по какъвто и да е повод, където се намира Шиша. Започва усилено търсене на хеликоптери, подготвени пилоти и разрешение за тяхното излитане. Скоро към Поли и Краси в Катманду се присъединяват учителя на Боян Петков и неговия син Кирил, които поемат бързо организационната щафета, създавайки международен политически прецедент. Благодарение на медийния шум, който екипът вдига, бързата реакция на Външно министерство и акцията, в която приятели на Боян събират пари, за първи път в историята над свещените земи на Тибет започва мащабна спасителна акция, включваща над 100 човека непаласки спасители, китайски военни и непалски хеликоптери. За съжаление без да бъде намерен. Друг резултатът обаче е налице.

“Боян е уникален. Обединява дори и след като го няма”, казва Поли.

Обратно в Хамалаите

След завръщането си от Непал, екипът е съкрушен и преустановява работата си по филма, но само 2 месеца по-късно се събират отново, за да го довършат в името на техния герой.

“Когато Боян заминаваше на летището, сключихме договор с него. Обещах му, че направим страхотен филм. Впоследствие осъзнах, че ангажимента ми към него не е само морален, но и емоционален. Той ме избра и ми се довери. Нося отговорност. Няма да мирна, докато не стане по най-добрия начин!”- казва Поли на Краси и снимките започват отново.

Те обикалят Непал, Китай, Украйна, за да се срещнат и интервюират приятели, свидетели, алпинисти, които са били в експедицията на Шиша, хора, които са били близки с Боян. Намират уникални видеа с нашия герой и записват трогващи истории.

Книгата е в ръцете на Поли и тогава се ражда идеята и българското знаме и “Първите седем” да бъдат качени на Шиша Пангма в знак на почит и преклонение пред Боян.

В търсене на герои, качили всички 8-хилядници, тогава тя открива и се среща с една бъдеща легенда - Нирмал Пурджа. Годината е 2019, януари, а непалецът Нимс, бивш командос от специалните части, тепърва мечтае и говори за своя проект. Само няколко месеца след това той ще направи нещо, които всички смятаха за немислимо. За шест месеца и шест дни, той изкачи всичките 14 осемхилядници, поставяйки невъзможни рекорди, като например да изкачи Еверест, Лхотце и Макалу за 48 часа.

Режисьорката предсказва на Нимс, че последния връх, който ще изкачи е Шиша Пангма - там, където Боян изчезна. Тя му предлага да тръгнат по стъпките на Боян и да открият някакви следи и отговори за него. Идеята є е мащабна и епична, оказва се сложна и я видоизменят няколко пъти. В крайна сметка се случва само част от нея. Екипът на Нимс, който почиташе Боян приема да качи на върха българското знаме и книгата. За съжаление, заради затварянето на върха, визата и разрешителното на българката се забавят с няколко дни и през това време Нимс вече е покорил последният осемхилядник в списъка, при това по изцяло нов маршрут. Занасят само книгата на върха.

Няколко дни по-късно Поли се снабдява с необходимите документи за Тибет, но се отправя към Ама Даблам в Хималаите, където Нимс и неговия екип є връща книгата.

“Снимах момчетата, разказаха ми всичко за Шиша Пангма. Уникален и много скъп връх за мен е това, сънувам го често. После като видях на снимките, от същата дата са, в която Боян ми подари книгата. Вярвам в тези знаци. Не съм сигурна обаче дали все още искам да го намерим. Аз съм го намерила. В себе си.”

Вече седем месеца тя тренира усилено по методите на алпиниста и под контрола на друг наш голям спортист - Дойчин Боянов.

Първият голям връх на младата жена е най-високият връх в Европа - Елбрус (5642 м), заедно с легендарния украински алпинист Сергей Бершов. Той е един от последните свидетели на Боян, преди планината да го погълне.

“Боян ме заведе и ме събра с всички тях. Въпреки, че скоро ще станат две години, навсякъде където отида хората, шерпите, местните, колегите му алпинисти - всички говорят с огромна любов и тъга за него. Той присъства реално в спомените им. И то като герой. Това е уникално! Бил е толкова обичан навсякъде, където е ходил. Наистина е надминавал граници. Абсолютна легенда.”

Но историята на книгата “Първите седем” не свършва дотук. "Този филм се превърна в моята лична история. Ще я разкажа така, както аз я видях и почувствах. Вложих душата и сърцето си в нея, както и спестяванията си. Така реших. Това няма да е филм мелодрама, смятам да бъда обективна и да я разкажа правдиво. Това ще е филм за несломимия и силен дух, за борбата, за оптимизма. Какъвто беше и Боян".

Поли Генчева е режисьор на “Сладко и Солено” по разказа на Деян Енчев (с Асен Блатечки), спечелил много награди и копродуцент на филма “Съдилището” на Стефан Командарев, както на още няколко проекта. Филмът за Боян Петров е в постпродукция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл