От патриотична войска до шепа платени наемници

Военният министър Красимир Каракачанов демонстрира точен мерник.

Възход и падение на българската армия

Лъжепатриоти купуват бойна техника, която няма кой да управлява

Славната някога българска армия днес е на колене. Чиновници командват шепа платени наемници. Лъжепатриоти купуват бойна техника, която няма кой да управлява. Възходът е спомен, падението настояще!

"Земската войска" е люлката на нашите въоръжени сили. Санстефанският мирен договор постановява да имаме "земска", тоест сухопътна войска. Планирани са 59 пехотни дружини, 13 конни, 30 артилерийски роти и 17 батареи. Общо 84 750 военнослужещи. Берлинският договор обаче свива числения състав до 31 400.

Първите два набора са свикани през май-юли 1878 г. Основното ядро са бивши опълченци, старшите офицери са руснаци. Оръжието и снаряжението са отпуснати от Дунавската руска армия.

Първият подвиг е на Гюро Михайлов. Солдат в щаба на Източнорумелийската милиция, която се отделя от войската през 1879 г. На 24 декември 1880 г. застъпва наряд заедно с още четирима другари. Към полунощ в дървената сграда избухва пожар.

Палежът е или турска провокация, или опит за прикриване на финансова злоупотреба. Гюро охранява тъкмо паричния ковчег, вероятната причина за злодеянието.

Пламъците неумолимо пълзят към третия ежаж, където е Гюро. Счетоводителят успява да се покатери по стената, влиза и му казва да бяга. "Без разводача никога поста си няма да напусна!", стоически отвръща постовият.

Очевидци твърдят, че намерили овъгления Гюро Михайлов на пост и след гибелта. Бил затиснат от гредите прав с пушката в ръката.

Превземането на пловдивския конак

Призори на 6 септември 1885 г. в двора на конака под командата на капитан Райчо Николов е една дружина от три роти. Отвън майор Данаил Николаев гърлено се провиква: "Отворете тази врата или аз сам ще я отворя. Народът не иска вече да търпи турски паши."

Появява се полицмейстерът руснак и отвръща: "Майор Николаев, здесь хранится жизнь генерал-губернатора." "Так батенька, мы будем лучше хранит его чем вы", уверява го българският офицер.

Братушките лъжат, че ключовете за портата ги няма. Тогава Николаев извисява глас: "Момци, слушайте! Да живее негово височество княз Александър, ура!"

Под командата на Райчо отвътре се чува гръмовно "Ура!" Ключовете се появяват и войската влиза в конака. Пристига и голямоконарската чета на Продан Тишков, наречен Чардафон Велики. Извършен е историческият акт на Съединението.
Освободителите са си внушили, че всичко у нас трябва да е с тяхната благословия. Съединението обаче не е. Като избухва Сръбско-българската война, в знак на протест изтеглят своите офицери.

Въпреки това българската войска разбива нашественика. Влиза в Пирот и само намесата на Австро-Унгария я спира да не марширува в Белград. Нашите капитани свалят пагоните на сръбските генерали.

В Балканската война вече имаме авиация и флот

На 16 октомври 1912 г. Радул Милков и Продан Таракчиев хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Бомбардировката е от аероплан "Албатрос". На 8 ноември четири торпедоносеца атакуват турския крайцер "Хамидие". Улучва го "Дръзки" и вади вражеското корито от строя.

В Балканската война се сражават 639 567 бойци. В Първата световна са мобилизирани 885 175. Това е световен рекорд с най-многочислена армия на глава от населението. Има огромни дивизии, като Трета пехотна балканска, в която на проверка се преброяват 43 000 щика.

Сражаваме се на два фронта – Македонски и Добруджански. В житницата на отечеството срещаме руснаците, които са дошли да помагат на румънците. Решителното сражение е на 6 септември 1916 г. Тогава казаците се появяват като бели дяволи. Генерал Тодор Кантарджиев разказва:

"Всред страшния тътнеж от топовни изстрели, пръскания от фугаси и шрапнели, ритмическо тракане на картечници, зловещо пищене на куршуми, изедин път откъм с. Езибей бързо се зададе някаква си войскова маса, покрита като с бяла покривка. Бинокъла показа, че както фуражките на конниците, така и главите на конете са покрити с бели платнени чохи."

"Боже мой – кръсти се той, – та това е полк руска конница, който се разгъва и насочва да налети и атакува левия фланг на позицията ни, казаха началниците всеки на себе си, без някой от тях за това да донесе, да предаде или да съобщи някому. Това се счете за излишно, безполезно, даже вредно. Може би това би причинило тревога и малодушие в някои слаби натури!"
Българският войник не е от слабите, дава отпор на неприятеля и го обръща в бягство.

Ньойският диктат реже войската до 33 000

Този мирен договор, който всъщност е диктат, обезкървява нашата армия. Ликвидирана е наборната система и е наложен принципа на доброволност. Както сега!

В отговор Александър Стамболийски въвежда Трудовата повинност, която е майката на Строителните войски. Най-известният труженик на кирката и лопатата е Тодор Живков, отбил военната служба като трудовак.

Ньойският диктат е прегазен с Поповските маневри през 1937 г. Тогава лично цар Борис ІІІ се качва на танк, за да демонстрира, че българската армия възкръсва от пепелта. Започваме да се въоръжаваме.

През Втората световна война лъскаме около 450 000 каски, но не участваме във военните действия. До така наречената Отечествена война срещу Германия. В тази безсмислица даваме 8337 убити, 9155 безследно изчезнали и 22 958 ранени. На Парижката мирна конференция през 1946 г. обаче не ни признават за "съпобедители".

През социализма армията беше военна тайна. Цитираше се Н-ско поделение, никой не знаеше с колко петолъчки участваме във Варшавския договор. Силата ни беше значителна. През 70-те години на миналия век имахме около 300 модерни бойни самолета.

Сега купуваме две ескадрили, но е съмнително дали изобщо ще кацнат у нас. Чужди пилоти охраняват българското небе.

Шпионски източници сочат, че едно време съставът на армията е бил между 150 и 200 хиляди военнослужещи. Днес са около 24 хиляди – по-малко отколкото след Берлинския договор и Ньойския диктат!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи