От страните в ЕС българите и испанците вървят най-много

Този месец бе разширена пешеходната зона на столичния булевард “Витоша”.

Всеки четвърти в София е пешеходец

Всеки четвърти софиянец е пешеходец. Броят на избралите този вид придвижване в столицата се увеличава.

През 2017 г. пешеходците в града са 30%, което е с 8% повече в сравнение с 2011 г. Това посочват експертите, работещи по визията на София за 50 г. напред. Според тях най-много от хората, придвижващи се по този начин, са пенсионерите – 30%. Следват ги учениците (25%), домакините и неработещите (19%), и студентите – (10%). Последни са работещите с 4 на сто.

Причините, спиращи хората да ходят пеша, са дългите разстояния, липсата на време и паркираните по тротоарите коли.

За улеснение на желаещите да вървят повече зоните без автомобили в центъра се увеличават и свързват една с друга – последно зона бе обособена по бул. “Витоша” от ул. “Алабин” до бул. “Ал. Стамболийски”.

Според проучване на Евробарометър, българите и испанците ходят най-много пеша от всички граждани в ЕС.

Колкото са пешеходците (около 30%), толкова са и столичаните, придвижващи се с коли, като от 2011 г. те са с 1% повече. В София се падат над 500 автолобила на 1000 жители и това надхвърля показателите на много европейски градове, посочват експертите. 37% ползват градския транспорт, а това е със 7% по-малко от тези през 2011 г. Велосипедистите са се увеличили от 0,1% до 1,7%.

Междувременно за улесняване на чуждестранните туристи, общината започна поставянето на 40 табели в центъра на града, които да ги упътват до желаните от тях забележителности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България