От страха до спокойствието

На обществото трябва да се съобщават истинските рискове

Дайте фактите за Covid-19 на всички британци

Просто ни кажете истината. Ако правителството трябва да извади страната от карантината, то трябва да върне на хората тяхната увереност. Първо ни уплаши, а сега трябва да ни успокои. Тази седмица децата се връщат в училищата в Англия, на базата на това, че риска за тях и за техните семейства от Covid-19 е „незначителен“. Какво означава това? Един на хиляда, един на милион? Същото ли е като при катастрофа? Никой родител няма да е толерантен към фразата „да рискувам с детето си“, така че трябва да се намери език, който да настрои неговия ум към спокойствие. Този език трябва да бъде едно от доказателствата, един от фактите, а не да е прилагателно или наречие.

В британското правителство очевидно има нервен срив заради бягството му от карантината и това беше предсказуемо. И медиите никак не му помагат, а голяма част от тях все още лансират комбинации от най-лошите сценарии и „втора вълна“. Още от пика в средата на април, статистиката на Covid-19 е в постоянен спад, както се случва повече или по-малко във всяка страна по света. Дори броят на смъртните случаи във Великобритания се колебае от  39 000 до 60 000.

В цяла Европа това заболяване се оказа особено зависимо от локалността, от така наречените горещи точки. Рискът е минимален на открито, в провинцията, сред младите и сред изолираните. Рискът е много по-висок, но не ни се казва колко - в болниците, домове за грижи и затворените общности. Слухът е, че това е „диференциран риск“ и е в съотношение в стотици, дори в хиляди. Ако това е така, тогава колко и как това се отразява на политиката?

Грубата и разрушителна политика се оказа неподходяща в тази криза. След като политиците настояваха при карантината британците да не поемат рискове с коронавирус, сега политиците трябва да ги убедят, че е време да приемат някои. Те трябва по някакъв начин да управляват идеята за обществения риск обратно към нормалното. Те ще направят това само ако дават доказателства и факти.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле