От утре влиза в сила нова схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата, финансирана от ЕС

От утре влиза в сила нова схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата, финансирана от бюджета на ЕС. Въпреки че участието не е задължително, всички 28 държави членки са посочили, че ще участват в инициативата през учебната 2017/2018 година, уточняват от Еврокомисията, предаде БНР.

Децата в училищна възраст ще получават с предимство пресни плодове, зеленчуци и мляко за пиене. С одобрението на националните здравни органи могат да бъдат раздавани и преработени продукти, като супи, плодови пюрета, сокове, кисели млека и сирена. Не се допуска добавянето на захар, сол и мазнини, освен ако националните здравни органи разрешат ограниченото им използване.

Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, тяхната сезонност, разнообразие и наличност, като предимство се отдава на продуктите от ЕС. Всяко правителство само ще уточнява условията и детайлите на програмата. Финансирането от европейския бюджет не е ново, но сега различните програми се обединяват в един юридически инструмент за намаляване на бюрокрацията.

За новата учебна година на България се падат над 2,6 милиона евро субсидия за плодове и зеленчуци в училищата и около 1,6 милиона евро за мляко.

Преди повече година Еврокомисията повиши плащанията в помощ на земеделците след като Русия наложи контра-ембарго на селскостопанска продукция от ЕС заради санкциите свързани с Украйна. Така тяхната продукция предназначена за руския пазар може да се изкупува с еврофондове и да се насочва към образователните учреждения за по-здравословно хранене на децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа