От утре софиянци могат да подават заявления за безплатна подмяна на печките на дърва и въглища

От утре гражданите могат да подават заявления за безплатна подмяна на стари печки на дърва и въглища. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

„Започваме изпълнението на първия голям проект, спечелен от Столична община заедно с още пет български общини, за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на гражданите, които желаят", каза Фандъкова.

Тя обясни, че в районните общински администрации ще има заявления, които всеки желаещ може да попълни и по този начин да заяви своето желание за подмяна на печка на дърва и въглища с по-екологично гориво.

"На база на интереса на гражданите ще могат да се определят зоните за въздействие, както и целевите групи. Ако интересът е много голям, ще се обявят и допълнителни критерии“, обясни кметът.

Тя посочи, че освен изпълнението по Програма Лайф+, предстои и изпълнението на проекта по ОП „Околна среда“ за подмяна на печките на още 15 000 домакинства. „Така че нашата цел е с тези два проекта до три години в Столичната община да бъдат подменени отоплителните инсталации на около 20 000 домакинства – т.е. повече 1/3 от домакинствата, които в момента се отопляват на дърва и въглища“, каза още тя и припомни, че отоплението на твърдо битово гориво е един от най-сериозните източници на замърсяване на въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България