Охайо организира лотария с награди от 1 млн. долара за ваксинирани срещу COVID-19

Американският щат Охайо ще раздаде парични награди от 1 млн. долара на петима души, ваксинирали се срещу COVID-19, като част от лотария, стартирана с цел увеличаване на броя на имунизираното население, съобщи Би Би Си. В инициативата обаче ще се включи само възрастното население.

Първото от петте седмични тегления ще бъде обявено на 26 май, заяви губернаторът Майк Деуайн и добави, че лотарията ще бъде платена от фондовете на федералното правителство за подпомагане възстановяването от пандемията.

САЩ е световен лидер в имунизационния процес, 58,7% от пълнолетното население е получило по една доза от ваксината, а президентът Джо Байдън си е поставил за цел да ваксинира 70% от пълнолетните до 4 юли. От седмици обаче броят на поставяните ваксини намалява в цялата страна. Здравните служители обясняват това с колебливост сред някои американци. За да убедят нерешилите дали да се ваксинират, в различни части на страната се предлагат привличащи вниманието подаръци - бира, понички, билети за спортни събития и парични награди.

"Знам, че някои могат да кажат: "Деуайн, ти си луд!", написа губернаторът на Охайо в туитър, обявявайки лотарията в щата. Щатът предлага и парична награда за ваксинирани жители на възраст под 18 г. Вместо 1 млн. долара обаче те биха могли да спечелят пълна четиригодишна стипендия за един от щатските университети в Охайо."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка