Очаква ни масово изтрещяване

Снимка: Pixabay

Много просто няма да издържат психически на ковид-напрежението

Да оставим настрана медицината и проблемите с овладяването на пандемията. Става все по-тежко и по-тежко. Не само в България не се справят, дори развитите демократични държави в света се задъхват. Справят се може би само отбрани автокрации.

Няма съмнение, че на коронавируса ще бъде сложен намордник - рано или късно. Какво обаче ще се случи, ако този намордник бъде сложен късно, много по-късно? Готови ли са хората да живеят в този стрес, с тази неяснота още една година? Още две, три? Никой не знае кога ще бъде това, но е ясно че ще минат месеци преди да изгрее слънцето, образно казано.

Образованието у нас е зимата на своето съществуване. Това, което беше през пролетта, днес изглежда весела ваканция. Родителите понесоха локдауна, учителите се ограмотиха в онлайн преподаване, а някои за първи път видяха що е то активна интернет комуникация, какво е ZOOM.

Днес нещата са различни. Родителите са в стрес от работната среда - едни са заобиколени от болни колеги, други губят приходите си. Ако са у дома, с в тотално непозната обстановка - седмици наред с демотивирани деца-ученици.

Ако се разходим из всички сектори на обществото, ще настръхнем от мащабите на заложените мини. Цели сектори са зле - туризъм, ресторантьорство, авиация, услуги, търговия - ще видим една огромна част от българи, които трупат напрежение, разочарование, безнадежност. Цялата тази нестабилност посажда и полива едно психологическо цунами, което ще се стовари върху хиляди под формата на депресии и отключване на психологически разстройства.

Като някаква сянка, коронавирусът дебне и се промъква отвсякъде. Както каза близък, преминал през болестта, „Той се върти из тялото ти и търси слабите ти места. Днес пробва бъбреците, утре сърцето, вдругиден белите дробове.“ Бих добавил той пробва всеки човек и го чака да остане сам и слаб. Ето това е ужасът, който ражда кошмарите в съзнанието на хората. Много просто няма да издържат психически и НОЩ трябва да се готви отсега - за да няма отново изненади.

Коментари

Задължително поле