Очаква се ВМС да получат минни ловци до края на 2019

Очаква се още тази година придобиването на един или два минни ловци за ВМС. Но тепърва предстои да се вземе решение за броя на корабите от семейството на "Цибър". Това каза зам.-началникът на отбраната Емил Ефтимов, който участва в тържественото честване на 122 -та годишнина от създаването на Военноморска база Варна.

Той припомни, че корабите, които вземаме от Холандия, са втора употреба, но с по-модернизирани способности. ВМС присъстват на първо четене на бюджета за отбрана в Комисията по отбрана, има ръст в капиталовите разходи, което дава възможност за реализиране на някои проекти и за поддържане на съществуващата техника, както и повече средства за полети, плавания, тренировки, учения, посочи зам.-началникът на отбраната. Въпреки еднократното плащане за самолетите F 16, което беше извършено тази година, ангажиментите към приетия вече национален план за достигане на разходите за отбрана от 2 % от БВП, остават, посочи Ефтимов.

Този месец очакваме да получим третия хеликоптер в авиобазата-тип "Дофин", който е близкият вариант на „Пантер“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. След това ще се проведе тържествена церемония по приемане в строя и освещаване. На 6 декември се очаква да бъдат получени актуализираните предложения от трите фирми, които кандидатстват за строителството на многофункционалните патрулни кораби за ВМС. Комисията ще започне работа по новите оферти и през януари трябва да излезе с предложение до министъра за фирмата, която ще строи новите кораби.

Коментари

Задължително поле