Очистващ процес в Българската Православна Църква

 

Моята църква - римокатолическата, е имала всякави папи, включително ужасяващи

 

Има нещо прочистващо и здравословно за една църква с апостолическа приемственост в избора на нов духовен водач, особено на противоречив такъв.

Моята църква - римокатолическата, е имала всякакви папи. Включително ужасяващи такива. Военачалници, ренесансови макиавелисти, опортюнисти и тн. Ако всеки път това бе повод за отричане и напускане на Църквата тя отдавна да бе изчезнала. Но не е. Тук е, благодарение на всички онези, които са вярвали през вековете, че в нея има Божия Промисъл, включително в избора u на всеки такъв папа. И че вярата е над личните ти пристрастия, мнения, желания, политически възгледи.

Нещо подобно се случва днес в Българската Православна Църква. Очистващ процес. Изборът на Даниил предизвика отпадането от Църквата на много от онези, за които геополитическите им и „демократично-либерални“ възгледи са над вярата. Онези, които с действията си сега ще докажат, че всъщност никога не са вярвали. Никога изначално не са смятали, че в Църквата има Божия Промисъл, който диктува и нейните избори. Това са били атеисти, числящи се към Църквата по една или друга светска причина. Тяхното отпадане е здравословно за нея.

Надявам се пък другия път да бъде избран патриарх с отявлено прозападни възгледи, близък до Вселенската Патриаршия, а защо не и открит американофил. Така от Църквата ще отпаднат и другите псевдохристияни, на които истинската вяра им е русофилията, комунизма и антизападнизма. Всякакви комунисти, „антиглобалисти“ и почитатели на Ванга, които днес са големи християни, а утре при избор на патриарх с възгледи, различни от техните, ще се отричат от него, както либералите правят днес с Даниил. Ще тичат да се записват към руската Православна църква, хулейки „превзетата от ЦРУ и Сорос“ БПЦ, както либералите днес я хулят на „превзета от Гундяев и Мацква“.

Грозно е, но подобни процеси са позитивни. Очистват Църквата от хората, на които истинската религия не е Християнство, а собствената им политическа идеология.

От фейсбук, заглавието е на редакцията

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари