Още две държави се отказаха от "Боинг 737 Макс 8" заради самолетната катастрофа

Снимка: Уикипедия.

След Китай, който забрани полетите с около 60 самолета "Боинг 737 Макс 8" на своите авиокомпании, към забраната се присъединиха Етиопия и Каймановите острови, съобщава британският в. "Гардиън". Сингапурските авиолинии, които имат 5 самолета от този тип също обяви, че засега спира полетите с тях и "продължава да следи ситуацията около разследването на причините за инцидентите".

Причината е в липсата на яснота какво е довело до катастрофата с такъв самолет в Етиопия вчера, при която загинаха 157 души. Самолетът е бил нов, в експлоатация от шест месеца и се разби 6 минути след излитането си.

Това е втората самолетна катастрофа с "Боинг 737 Макс 8" през последните четири месеца, след като през октомври полет на "Лайън Еър" също катастрофира край индонезийската столица Джакарта и уби 189 души.

Говорител на авиолинията "Кореан Еър", който е поръчал 30 самолета, каза: "Следим ситуацията отблизо и засега нямаме промени в съществуващите поръчки за летателните апарати."

"Боинг" заяви в неделя, че отменя събитие в Сиатъл , за да покаже новия си самолет 777X, планиран за сряда.

Повече от 300 самолета от типа "Боинг 737 Макс 8" са в експлоатация в различни държави по света, а поръчките вече възлизат на над 5000.

Коментари

Задължително поле