Още един българин покори Еверест

Слави Несторов стана поредният българин, покорил Еверест (8848 м), най-високата точка на планетата. Той потегли към върха с експедиция в началото на месеца, но едва сега достигна целта. Мисията му бе не само да стъпи на върха, но и да го направи с послание. А именно, да привлече вниманието на обществеността върху болестите, свързани с уринарните инфекции. Над 43 милиона души по света страдат от подобни заболявания.

Същевременно Атанас Скатов не успя да атакува Еверест. Властите в Китай отказаха на българина да потегли без шерп. Мерките за сигурност са засилени след последните трагични инциденти, като в един от тях Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма.

Скатов е пристигнал в базовия лагер с надеждата да убеди на място властите, но е получил категоричен отказ.

„Тук е съвсем празно, тъй като всички алпинисти вече са нагоре – каза Скатов, който е веган. - Цял ден правя опити да намеря шерп, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 хиляди долара – не разполагам с такава сума. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение за Боян Петров. И този път без кислород. Сега трябва да летя обратно за Катманду. Съжалявам много.“

Скатов вече два пъти е качвал Еверест – през 2014-а и 2017 г.

Очаква се алпинистът да се върне у нас до дни. На 13 май той качи връх Чо Ойо (8201 м).

Коментари

Задължително поле