На 18 юли 2019 да почерпят

„Лудогорец“ аут от Шампионската лига

Началникът на кабинета на Меркел: Тя е в добро здраве и е готова да довърши мандата си

Тръмп одобри среща на сенатор Рандъл Пол с иранския външен министър

Затиснатото от гума дете е в критично състояние Лекари от болницата във Велико Търново се борят за живота му

Българи кръщават свят извън Слънчевата система Отредени са ни звезда като Слънцето и горещ газов гигант като Юпитер

Мей призова за запазване на иранската ядрена сделка

„Зелените” настояват за 4 ресора в Еврокомисията

Украинските моряци, задържани в Керченския проток, остават в ареста

„Фейсбук” е проводник на фалшивите новини Киберпрестъпленията се увеличават

България U20 срещу Русия на четвъртфиналите в Португалия

Бившият вътрешен министър Валентин Радев ще ръководи етичната комисия на ГЕРБ

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г. Изтича валидността на над 4 милиона документи в следващите 2 години

В Словакия песимисти: „Левски“ е по-богат и по-опитен

Потвърдиха два случая на африканска чума по прасетата и в Търговищко Болестта е установена в семейно стопанство и на територията на ловно

Още 25 филтри за комини монтират в София Мият два пъти по-често столичните улици

Устройството улавя между 70 и 93 процента от вредните емисии, сред които най-опасни са фините прахови частици. Снимка Пламен Стоименов

Столицата ще има собствена система за измерване на въздуха

Уличните кучета са намалели с 65%

По европрограми през 2019г. ще бъдат доставени и монтирани 25 филтри за комини на частни сгради в София, съобщи зам.-кметът на града Йоана Христова. По проект „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ (AIRTHINGS), е проведена процедура за „Доставка и монтаж на филтри за горивни инсталации в домакинства с мощност до 50 kW, разположени на територията на Столична община“ с прогнозна стойност 78 210 лв. Общината ще стартира и своя програма за поставяне на филтри.

София ще има мобилна автоматична станция и мрежа от 22 сензора за измерване на качеството на въздуха. 129 млн. лв. е бюджета за чистота. Ще мият улиците 24 пъти годишно, което е двойно по-често. Рекултивират старите сметища в кв. „Суходол“, в с. Долни Богров и депо „Садината“. Изграждат на център за биомаса в „Хан Богров“. Има възможност за предоставяне на домакинствата на 300 комплекта контейнери (до 240 л.) за разделно събиране на отпадъци. По европрограми през идните години ще се подменят отоплителните инсталации на 20 000 домакинства с цел по-чиств въздух.

„Важен приоритет в работата ни през 2019 ще са дейностите, насочени към трайно подобряване качеството на атмосферния въздух и по-конкретно това ще е изпълнението на дейности, свързани с подготовката за подмяна на отоплителните инсталации на домакинствата, по който вече имаме покана за кандидатстване от ОПОС. С помощта на този проект, както и с проекта по Life+, който също е насочен към подпомагане подмяната на старите печки на домакинствата, очакванията ни са за 3 години да подменим 30% от старите отоплителни инсталации на домакинства в Столична община, които се отопляват на твърдо битово гориво. Тази подмяна ще бъде една нелека, но значима и устойчива мярка за подобряване качеството на въздуха в София“, обясни още  зам.-кметът Йоана Христова.

Предстои ремонт на част от коритото на р. „Лесновска” за над 1 млн. лв., почистване на част от коритото на р. Искър за 1, 5 млн. лв. За 3 млн. лв. са предвидени превантивни мерки за недопускане на кризисни ситуации, предизвикани от намалена проводимост на речните корита. Поддържат язовири със 100 000 лв.

Направено е предпроектно проучване за реализиране на покривни фотоволтаични инсталации за зоологическата градина и приюта за безстопанствени животни – с. Горни Богров. Извършено е ново преброяване на безстопанствените кучета в София, което показва намаляване на кучетата с над 65 % в сравнение с броят им през 2007 г.

През 2019 г. предстои да бъдат реновирани и изградени 126 детски площадки в 24 района. „17,9 млн. лв. инвестираме във възстановяване на паркове – продължаваме ремонтът на Западен парк, както и нови алеи и облагородяване на Южен парк, Северен парк, Борисова градина и парк „Заимов“.

От тях 4,5 млн. лв. ще инвестираме във възстановяване на детски площадки. Отделно 10 млн. лв. ще инвестира общинското дружество „Софийски имоти“ в разширението на парк „Възраждане“ и изграждане на първия аквапрак. 693 хил. лв. инвестираме в продължаващата реконструкция на зоологическата градина“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.