Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

„Палитри“ изпод четката на Майстора Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и още от най-големите ни живописци в галерия “Лоранъ”

Картини на Владимир Димитров-Майстора и още десетима от най-големите български художници на ХХ век са показани в галерия “Лоранъ” от днес. Сред платната са шедьоври на Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов, Елисавета Консулова-Вазова, Христо Берберов, Никола Кожухаров, Васил Захариев, Борис Денев, Йордан Гешев и др.

Изложбата е озаглавена “Палитри” и представя безценни произведения от началото и средата на XX в. Естествен експозиционен център са работите на Владимир Димитров – Майстора: “В люлката”, 30-те г. на ХХ в. и “Ябълки и круши”, 30-те г. на ХХ в. Двете творби несъмнено се открояват, освен с художествени качества и с висока инвестиционна стойност, както и всички произведения в изложбата.

Възпитаникът на Флорентинската художествена академия Христо Берберов е представен с две произведения – “Пейзаж от Рила”, 1914 – 1918 и “Огнище”, ок. 1920, показани след цялостна реставрация в пълния им блясък. Специално заслужава да бъдат отбелязани и картини като “Чешмата в двора на манастира Ватопед”, 1965 от Цанко Лавренов, “Рилският манастир”, 1949 от Никола Кожухаров и “Пейзаж”, 1975 от Златю Бояджиев. Последното е камерно платно репрезентативно за късното творчество на автора. Сред лиричните творби е нежният натюрморт “Ваза с божури”, 1927 на Елисавета Консулова-Вазова, одухотворен от ефирния маниер на работа с пастела.

Борис Денев е представен с две творби – ранната “Изглед от София”, ок. 1915 и характерната за зрялото му творчество – “Пейзаж с купи сено”, 30-те г. на ХХ в. Цар на акварела – Константин Щъркелов, присъства необичайно в изложбата с малка маслена картина. На 25 януари 1914 (авторът е отбелязал точния ден), вероятно във Варна, той рисува “Замръзнал фонтан”. Днес великолепната творба е в галерия “Лоранъ”, след повече от 100 години в частна колекция.

Изложбата може да бъде посетена от 17 октомври до 7 ноември на ул. “Оборище” 16.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.