„Палитри“ изпод четката на Майстора

Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и още от най-големите ни живописци в галерия “Лоранъ”

Картини на Владимир Димитров-Майстора и още десетима от най-големите български художници на ХХ век са показани в галерия “Лоранъ” от днес. Сред платната са шедьоври на Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов, Елисавета Консулова-Вазова, Христо Берберов, Никола Кожухаров, Васил Захариев, Борис Денев, Йордан Гешев и др.

Изложбата е озаглавена “Палитри” и представя безценни произведения от началото и средата на XX в. Естествен експозиционен център са работите на Владимир Димитров - Майстора: “В люлката”, 30-те г. на ХХ в. и “Ябълки и круши”, 30-те г. на ХХ в. Двете творби несъмнено се открояват, освен с художествени качества и с висока инвестиционна стойност, както и всички произведения в изложбата.

Възпитаникът на Флорентинската художествена академия Христо Берберов е представен с две произведения – “Пейзаж от Рила”, 1914 – 1918 и “Огнище”, ок. 1920, показани след цялостна реставрация в пълния им блясък. Специално заслужава да бъдат отбелязани и картини като “Чешмата в двора на манастира Ватопед”, 1965 от Цанко Лавренов, “Рилският манастир”, 1949 от Никола Кожухаров и “Пейзаж”, 1975 от Златю Бояджиев. Последното е камерно платно репрезентативно за късното творчество на автора. Сред лиричните творби е нежният натюрморт “Ваза с божури”, 1927 на Елисавета Консулова-Вазова, одухотворен от ефирния маниер на работа с пастела.

Борис Денев е представен с две творби – ранната “Изглед от София”, ок. 1915 и характерната за зрялото му творчество - “Пейзаж с купи сено”, 30-те г. на ХХ в. Цар на акварела – Константин Щъркелов, присъства необичайно в изложбата с малка маслена картина. На 25 януари 1914 (авторът е отбелязал точния ден), вероятно във Варна, той рисува “Замръзнал фонтан”. Днес великолепната творба е в галерия “Лоранъ”, след повече от 100 години в частна колекция.

Изложбата може да бъде посетена от 17 октомври до 7 ноември на ул. “Оборище” 16.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура