Пандемията струва 7 млрд. лв. на хазната

Фискалният резерв намаля с близо 1,5 млрд. лв. за по-малко от година.

Според данни на Министерството на финансите

Нараства държавният дълг, а наличните пари намаляват

Борчовете вече са 23,2% от БВП

Пандемията струва близо 7 млрд. лв. на държавната хазна, показват изчисления на “Труд” на база данни на Министерството на финансите. Заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса намаляват приходите в бюджета. А необходимостта от подкрепа за хората и фирмите, които бяха засегнати от ограничителните мерки, води до ръст на разходите на държавната хазна. В резултат на това нараства държавният дълг, а наличните пари в хазната намаляват.

В края на март миналата година, точно след като беше въведено извънредно положение в страната, държавният дълг беше само 23,547 млрд. лв., или 20,1% от Брутния вътрешен продукт на страната. Близо година по-късно - в края на февруари 2021 г., дългът на сектор “Централно управление” вече е 28,935 млрд. лв., или 23,2% от БВП. Реално дългът е нараснал с 5,388 млрд. лв. Това се дължи на пуснатите на международните пазари облигации на стойност 2,5 млрд. евро през септември миналата година. Парите се използват за покриване на бюджетния дефицит, т. е. за финансиране на допълнителните разходи в резултат на Covid-19 в условията на по-ниски приходи в държавната хазна.

През последната година не само нараства държавният дълг. Наличните пари в хазната, или т. нар. фискален резерв намалява. Това са нещо като спестените пари на правителството. В края на февруари фискалният резерв е в размер на 8,813 млрд. лв., показват данни на Министерството на финансите. В началото на пандемията - в края на март 2020 г., фискалният резерв беше нараснал до 10,297 млрд. лв. Оказва се, че за около една година спестяванията на правителството са намалели с близо 1,5 млрд. лв.

Намалението на фискалния резерв и увеличението на държавния дълг от началото на пандемията досега показва, че общата цена на Covid-19 за хазната е поне 6,872 млрд. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси