Паоло Джентилони: ЕС ще има нужда от близо 6 трилиона долара за възстановяване от пандемията

Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони заяви, че мерките за възстановяване от пандемията, които ЕС и неговите 27 държави-членки прилагат в момента, възлизат на около 5,85 трилиона долара, предава Associated Press.

Джентилони заяви пред комисия на Европейския парламент, че ако бъдат направени сравнения с пакета от стимули на американския президент Джо Байдън, ЕС може уверено да застане до Вашингтон, когато всички усилия бъдат преброени заедно.

„Мерките, предприети досега от държавите-членки и ЕС, достигат до момента 4,8 трилиона“ евро, каза италианският комисар пред законодателите, като отхвърли критиките, че властите не правят достатъчно в сравнение с Вашингтон.

ЕС се съгласи на общ пакет от фондове за възстановяване от 750 милиарда евро (910 милиарда долара), плюс седемгодишен бюджет от 1,1 трилиона евро (1,3 трилиона долара), който ще бъде силно насочен към справяне с безпрецедентната икономическа рецесия, причинена от Covid-19, която 450-те милиона граждани на блока ще трябва да преодолеят. Много от тези мерки все още се нуждаят от окончателен печат на законодателно одобрение.

По време на първите си 100 дни в длъжност Байдън осигури одобрението на широк пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара, за да облекчи 330 милиона американци. Предлага се и инфраструктурен план с над 2 трилиона щатски долара и наскоро представеният план за студентски семейства и работници за 1,8 трилиона долара, с които общата сума достига до потенциални 6 трилиона долара.

„Ако погледнем по определен начин, бихме могли да кажем, че реакцията на САЩ беше по-силна, по-бърза от европейската“, каза Джентилони.

Обърнете внимание обаче, „че ние не сме федерална държава. И така, ние трябва да вземем предвид както държавите-членки, така и на ниво ЕС“, което довежда до обща стойност от 4,8 трилиона долара.

„Така че не сме свикнали да смесваме всички различни интервенции. Но ако направим това, достигаме сума, която не е толкова различна от усилията на Съединените щати“, посочи комисарят.

Много основни социални въпроси и икономически политики все още се провеждат на национално ниво в Европейския съюз, а мерките за стимулиране на компаниите и работната сила също имат огромен национален принос, който рядко се вижда в статистиката на ЕС.

Все пак пакетът от 750 милиарда евро „Следващо поколение ЕС“ се откроява, защото позволява на Брюксел за първи път да набира пари на пазарите сам. Голяма част от помощта ще бъде изразходвана сред по-бедните и по-засегнати държави-членки.

Вицепредседателят на ЕС Валдис Домбровскис заяви, че ако исканията на държавите-членки продължат по план, първите плащания към държавите-членки за предварително финансиране ще могат да бъдат направени през юли. Той добави, че вторите траншове могат да стигнат до правителствтата на страните-членки преди края на годината.

ЕС има строг набор от критерии, на които държавите-членки трябва да отговарят, за да бъдат изплатени парите. Като цяло 37% трябва да бъдат изразходвани за зелени проекти, вариращи от офшорни вятърни паркове до колоездачни писти. И 20% трябва да отидат за цифрови проекти, включително 5G мрежи и дигитализиране на публичната администрация.

Средствата ще бъдат освобождавани на части само след като държавите-членки докажат, че предишната помощ е изразходвана по план.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа