Трудната бременност на Джесика Симпсън

Поощряват младите хора да стават родители по-рано

ЕС прие извънредни мерки при Брекзит без споразумение

Насрочват до месец делото за убийството на Виктория Маринова

Съдят интернационално трио наркоградинари

Асен Гагаузов, БСП-Сливен: Обвързваме евентуалното спечелване на евроизборите с предсрочни избори за НС

Дневници на първите законотворци показват във Велико Търново навръх 22 март С богата програма Читалище „Надежда – 1869“ чества своята 150-годишнина

Строят хеликоптерна площадка край Симитли по трасето на АМ „Струма“ Подписани са договорите за надзор при изграждането на тунел Железница

Цветанов за новата си имотна сделка: Доплатих 100 хил. лв. за 39 кв. м повече в същия район

39 хиляди семейства, чиито деца не ходят на училище, са санкционирани

Медиците от Спешна помощ в Русе оттеглят заявленията си за напускане

Христина Шопова: Фестивалът “Blagoevgrad Blues&Jazz”е уникален, съчетава блус и джаз

Ефективна присъда получи сливенец за катастрофа със загинал и двама ранени

БСП праща в Конституционния съд промените в Закона за защита на личните данни

Не хапове, а хапки срещу безпокойство и стрес Чревната микрофлора влияе върху психичното здраве на човека

Папа Франциск: Всички ние сме мигранти Когато един мъж или една жена не са на път, те са мумии

Да вървиш, означава да си в комуникация с другите

Има една фраза, която произнесох (на остров Лесбос – б.р.) – децата на мигрантите я носят изписана върху тениските си: „Аз не съм заплаха, аз съм в заплаха“. Нашето богословие е богословие на мигрантите. Всички ние сме такива – поне след зова на Авраам, заедно с всички мигранти от народа на Израил, а пък и самият Исус е бил бежанец, един имигрант. Освен това екзистенциално, чрез вярата, ние сме мигранти. Когато един мъж или една жена не са на път, те са мумии. Те са музеен експонат. Тогава личността не е жива.

И трябва не само „да си“ на път, но и да „проправяш“ път. В една испанска поема се казва: „Пътят се проправя, докато вървиш“. Да вървиш, означава да си в комуникация с другите. Когато вървиш, ти ги срещаш. Вървенето е може би в основата на културата на срещата. Хората се срещат, общуват. Дали в добро, с приятелство, или в зло, с войната, която е другата крайност. Голямото приятелство, както и войната, са форми на комуникация. Войната е комуникация на агресивността, на която е способен човекът. Когато казвам „Човека“, имам предвид мъжа и жената. Когато човешката личност реши да спре да върви, тя се проваля. Тя се проваля в човешкото си призвание. Да вървиш, означава винаги да си в комуникация. Можеш да сбъркаш пътя, можеш да паднеш… или, да се озовеш в лабиринт… Ала вървиш. Вървиш, губейки се, но вървиш. И общуваш. Трудно ти е да общуваш, но въпреки това общуваш. Казвам това, защото не трябва да отблъскваме личностите, които са на път. Това би означавало да отхвърлим общуването.

(От сп. „Християнство и култура“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Прав е. Но да не забравяме, че последната вълна я създадоха уродливите християтски и демократични говеда.

  2. Avraam, Isaak, Jakov I sichki ,deca na Izrael’ beha vodeni direktno ot BOGA , – Gospod im dade za vechno nasledstvo zemiata v koiato teche mleko I med / Obetovanata Zemia/, zoshtoto beha VERNI NA GOSPODA, a Bog e veren na zaveta si I ne se otmiata ! A Iisus Hristos – ,… zoshtoto Bog tolkova vozliubi sveta , ta dade svoia edinoroden sin , ta da ne pogine ni edin, no da ima vechen zhivot’ – iz Evangelieto na Ioan, glava 3, stih 17-18 !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.