Папа Франциск: Тайният ватикански архив вече няма да е таен

колекцията от книги и документи се съхранява на лавици с обща дължина 85 километра

Папа Франциск обяви, че променя наименованието на Тайния ватикански архив, за да се избегнат негативни асоциации, свързани с определението "таен", съобщава БТА. Отсега нататък огромният масив документи, ръкописи и папируси вече ще се нарича официално Ватикански апостолически архив.

В апостолическо писмо, което има силата на закон, папа Франциск посочва, че архивът отдавна е отворен за учени и той самият е издал указ архивите от периода на Втората световна война, от управлението на папа Пий XII, обвиняван, че не се е обявил достатъчно твърдо срещу Холокоста, да бъде отворен за изследователи по-рано от предвидената дата 2 март 2020 г.

Светият отец изтъкна, че промяната в наименованието отразява по-добре същността на архива и начина, по който "обслужва църквата и света на културата".

Архивът съдържа документация за Католическата църква в цял свят, датираща от 8 век насам. Той съдържа 600 различни сбирки, подредени по лавици, дълги 85 километра.

Разположен в Апостолическия дворец, архивът разполага с читални и двуетажен "бункер", изграден от подсилен цимент.

Най-ценните документи, които включват древни ръкописи със златни кантове и присъдата по процеса на светата Инквизиция срещу Галилео Галилей, се пазят в обезопасени помещения с климатична инсталация, където влажността е контролирана.

През 1881 г. папа Лъв XIII отваря архива за изследователи и годишно от това се възползват около 1500 учени. Понастоящем най-съвременната документация, достъпна за проучване, е тази на папа Пий XI, починал през 1939 г. Обичайната практика на Светия престол е да се чака 70 години след края на папството, за да бъде отворен свързаният с него архив.

Коментари

Задължително поле