Папи, патриарси, медии и изповедта на един премиер

Такова масово отразяване на събитие от медиите не си спомням и не разбирам защо беше това престараване

Оценката на посещението на папа Франциск раздели нашия елит. Достатъчно е да сблъскаме заглавията на коментарите: „Лъжицата с катран на папата“, „По-католици от папата“, „С какво ни застраши папа Франциск?“, „Да не се страхуваме от папата“, „Защо пълзим в краката на папата?“, „Хайде да не се правим на по либерали от папата“ и т.н.

Разделението е не само по партийна линия. То минава и през отделните слоеве - църковни, дипломатически, научни… Както става с всичко популярно - всички имат мнение. Имах и аз своето скромно медийно участие в суматохата, като организатор на посещението на папа Йоан Павел Втори и затова няма да дотягам отново с мнението си.

Само накратко да оценим кой какво спечели от това посещение:

- Медиите, естествено, се оказаха виновни за всичко. Да ги съжалиш направо - толкова се престараха, описваха всяка стъпка на папата. Такова масово отразяване на някакво събитие от всички медии, без изключение, не си спомням да е имало през целия ми дълъг професионален живот. Нямам обяснение защо беше това престараване. Ако някоя телевизия се беше сетила да има редовна програма, без да игнорира посещението, щеше да вдигне огромен рейтинг. Затова и медиите отнесоха упреци от всички страни - от привърженици и противници на визитата.

- Самият папа постигна реалистичните цели на посещението си - последователен, целенасочен. Той се оказа велик комуникатор и омая дори и тези, които не го желаеха. Впрочем, именно неговата харизма ги дразнеше най-силно.

- Рекламата на страната ни беше факт, но зависи с какъв оттенък. Премиерът Борисов беше най-доволен от рекламата, но той имаше предвид главно собствената си реклама.

- Българските граждани останаха очаровани, проявиха интелигентно любопитство, общуваха възпитано, любезно. Не са изоставили православната си вяра за сметка на католическата, но такава цел папата не си е поставял. Той целеше елита.

- Борисов и ГЕРБ се опитаха да си припишат заслугата за тази визита и сега вероятно смятат, че са спечелили предизборно преимущество. Грешат, защото толкова прекалиха със себеизтъкването, че загубиха мярката. А както и медиите, забравят, ако въобще знаят, че загубата на мярка води до обратни резултати от очакваните. Ако нещо спечелиха, то е отвличането на вниманието от опустошителните скандали поне за няколко дни. Но едва ли за дълго…

- Опозицията уважи протоколно събитието, без да се бута напред като защитник на православието. Същото важи и за президента. Критичните бележки на папата можеха да ги изкушат да застанат зад тях, но прецениха, че няма да спечелят популярност.

В духа на Великденските празници премиерът Борисов се изповяда пред Бойко Василев в „Панорама“, като разкри някои от своите политически намерения. Не всичко от решенията, които бил взел за политическата си кариера е чиста истина, но и Бойко (водещият) не е свещеник в края на краищата.

Ще припомня някои мои прогнози за политическите намерения на очевидно изнервения Борисов, публикувани през март в тази рубрика под заглавие „Дилемата на премиера Борисов“ : „Зад всичко това се крие житейската дилема на Бойко Борисов да се оттегли от активната политика и да заживее спокойно, необезпокояван, радващ се на постигнатото, като в същото време си запази контрола над политическите лостове. Ясно е, че това не означава Борисов да се оттегли в Банкя или някъде другаде и да бъде забравен.

Първо, невъзможно е да бъде забравен. И второ, самият той няма да издържи на самотата. Накратко - овладяването и на президентския пост е най-добрата формула за бъдещето на Бойко Борисов… Ако спечели изборите, за Борисов пътят ще е открит за президентските избори. Но ако ги загуби? Ако ги загуби, Борисов може би ще предпочете да се оттегли като почетен председател на ГЕРБ по подобие на Ахмед Доган и от тази позиция да атакува президентския пост, когато му дойде времето.“

Припомням тези прогнози, защото само през фокуса на личните му планове могат да бъдат разбрани неговите ходове, които чертаят пътя на актуалната българска политика.

Светлата седмица бе украсена и с военния парад по повод Дена на армията. Показаха ни ретро оръжия от времето, когато бяхме съюзници на Германия. Останалата част от показаното също може да бъде наречено ретро - от времето, когато бяхме съюзници на Съветския съюз.

Предизборната кампания на този етап е насочена към преките срещи с избирателите в провинцията. По телевизиите няма атрактивни дебати. С изключение на скандала между Марешки и генерал Шивиков в телевизионното студио. Смятам, че Марешки се откроява като стопроцентов популист и ще играе още известно време тази роля.

Очаквам истинското откриване на кампанията да бъде във вторник по Нова телевизия с дебата на двете водачки на евролистите на БСП и ГЕРБ - Елена Йончева и Мария Габриел. И двете големи партии залагат много на своите водачи. А те са толкова различни!

 

Загадката на Слави Трифонов

Обявеният от Слави Трифонов край на неговото шоу в разгара на предизборната кампания изненада политиците, макар от него винаги се е очаквало, че може да се намеси в политиката. Ами сега? Усмивките бързо прерастват в гримаси на ужас. Накъде ще тръгне?

Няма да ги успокоявам, защото и аз не знам какво ще реши той. Предполагам, че в момента и той няма еднозначен отговор. Без да предприема нищо засега, той вече влияе на политическата обстановка.

Коментари

Задължително поле