На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Папи, патриарси, медии и изповедта на един премиер Такова масово отразяване на събитие от медиите не си спомням и не разбирам защо беше това престараване

Оценката на посещението на папа Франциск раздели нашия елит. Достатъчно е да сблъскаме заглавията на коментарите: „Лъжицата с катран на папата“, „По-католици от папата“, „С какво ни застраши папа Франциск?“, „Да не се страхуваме от папата“, „Защо пълзим в краката на папата?“, „Хайде да не се правим на по либерали от папата“ и т.н.

Разделението е не само по партийна линия. То минава и през отделните слоеве – църковни, дипломатически, научни… Както става с всичко популярно – всички имат мнение. Имах и аз своето скромно медийно участие в суматохата, като организатор на посещението на папа Йоан Павел Втори и затова няма да дотягам отново с мнението си.

Само накратко да оценим кой какво спечели от това посещение:

– Медиите, естествено, се оказаха виновни за всичко. Да ги съжалиш направо – толкова се престараха, описваха всяка стъпка на папата. Такова масово отразяване на някакво събитие от всички медии, без изключение, не си спомням да е имало през целия ми дълъг професионален живот. Нямам обяснение защо беше това престараване. Ако някоя телевизия се беше сетила да има редовна програма, без да игнорира посещението, щеше да вдигне огромен рейтинг. Затова и медиите отнесоха упреци от всички страни – от привърженици и противници на визитата.

– Самият папа постигна реалистичните цели на посещението си – последователен, целенасочен. Той се оказа велик комуникатор и омая дори и тези, които не го желаеха. Впрочем, именно неговата харизма ги дразнеше най-силно.

– Рекламата на страната ни беше факт, но зависи с какъв оттенък. Премиерът Борисов беше най-доволен от рекламата, но той имаше предвид главно собствената си реклама.

– Българските граждани останаха очаровани, проявиха интелигентно любопитство, общуваха възпитано, любезно. Не са изоставили православната си вяра за сметка на католическата, но такава цел папата не си е поставял. Той целеше елита.

– Борисов и ГЕРБ се опитаха да си припишат заслугата за тази визита и сега вероятно смятат, че са спечелили предизборно преимущество. Грешат, защото толкова прекалиха със себеизтъкването, че загубиха мярката. А както и медиите, забравят, ако въобще знаят, че загубата на мярка води до обратни резултати от очакваните. Ако нещо спечелиха, то е отвличането на вниманието от опустошителните скандали поне за няколко дни. Но едва ли за дълго…

– Опозицията уважи протоколно събитието, без да се бута напред като защитник на православието. Същото важи и за президента. Критичните бележки на папата можеха да ги изкушат да застанат зад тях, но прецениха, че няма да спечелят популярност.

В духа на Великденските празници премиерът Борисов се изповяда пред Бойко Василев в „Панорама“, като разкри някои от своите политически намерения. Не всичко от решенията, които бил взел за политическата си кариера е чиста истина, но и Бойко (водещият) не е свещеник в края на краищата.

Ще припомня някои мои прогнози за политическите намерения на очевидно изнервения Борисов, публикувани през март в тази рубрика под заглавие „Дилемата на премиера Борисов“: „Зад всичко това се крие житейската дилема на Бойко Борисов да се оттегли от активната политика и да заживее спокойно, необезпокояван, радващ се на постигнатото, като в същото време си запази контрола над политическите лостове. Ясно е, че това не означава Борисов да се оттегли в Банкя или някъде другаде и да бъде забравен.

Първо, невъзможно е да бъде забравен. И второ, самият той няма да издържи на самотата. Накратко – овладяването и на президентския пост е най-добрата формула за бъдещето на Бойко Борисов… Ако спечели изборите, за Борисов пътят ще е открит за президентските избори. Но ако ги загуби? Ако ги загуби, Борисов може би ще предпочете да се оттегли като почетен председател на ГЕРБ по подобие на Ахмед Доган и от тази позиция да атакува президентския пост, когато му дойде времето.“

Припомням тези прогнози, защото само през фокуса на личните му планове могат да бъдат разбрани неговите ходове, които чертаят пътя на актуалната българска политика.

Светлата седмица бе украсена и с военния парад по повод Дена на армията. Показаха ни ретро оръжия от времето, когато бяхме съюзници на Германия. Останалата част от показаното също може да бъде наречено ретро – от времето, когато бяхме съюзници на Съветския съюз.

Предизборната кампания на този етап е насочена към преките срещи с избирателите в провинцията. По телевизиите няма атрактивни дебати. С изключение на скандала между Марешки и генерал Шивиков в телевизионното студио. Смятам, че Марешки се откроява като стопроцентов популист и ще играе още известно време тази роля.

Очаквам истинското откриване на кампанията да бъде във вторник по Нова телевизия с дебата на двете водачки на евролистите на БСП и ГЕРБ – Елена Йончева и Мария Габриел. И двете големи партии залагат много на своите водачи. А те са толкова различни!

 

Загадката на Слави Трифонов

Обявеният от Слави Трифонов край на неговото шоу в разгара на предизборната кампания изненада политиците, макар от него винаги се е очаквало, че може да се намеси в политиката. Ами сега? Усмивките бързо прерастват в гримаси на ужас. Накъде ще тръгне?

Няма да ги успокоявам, защото и аз не знам какво ще реши той. Предполагам, че в момента и той няма еднозначен отговор. Без да предприема нищо засега, той вече влияе на политическата обстановка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Червените мaймуни, никога не могат да са защитници на православието.

  1. Всички изроди злобеят срещу Борисов, защото е много добър и като личност и като премиер! Добър е и като греши! Но…..това може да го усети само умен човек! А….. в БГ няма много…!?

   1. На теб кой умник ти го каза?
    Слабоумният партайфюрер на козяк и аденауер?

    1. Мислещите хора нямат нужда някой да им казва нещо. Те имат разум и морал. Ти и твоите запъртъци имате нужда от инструктаж, но не сте запомнили много в тъ-п-и,те си тикви. А ти особено, си най-тежкия случай. Много излагаш хунтата, мангал.

     1. Таман и аз това питам де – мислещите хора… ти какво общо имаш с мислещите хора?!

 2. Гарелов червена подлога ,не сме ти забравили миналото. Ами ти покакво се различаш от другите журналисти?Показват по тж само катастрофи,убийства, кражби. Естествено това е най лесно и гледаемо,но от кого?Днес утре очакваме червената Заркова ,,, да поразсъждава,,, и така нататък.

  1. Кво, 24х7 речите на непогрешимия партайфюрер от конрад аденауер ли да показват?

  2. … кат едно време де – явно говори в теб комунистическата закалка и те гони носталгията… признай си!

 3. И пак дежурното плюене по ГЕРБ. Сопри се, бе, агент руский! Как не те е срам да продаваш отечеството си на фашистка русия? Заслужава да изсипят пълна лайнярка в луксозното ти жилище.

  1. Друго си е на фашистки германия и америка кат партайфюрера и ибрика…

 4. Правилно е да не поддържаме армия. Няма да пазим дебелите задници на дърти изпращели комуняги, руски агенти и българи, станали руски агенти и лобисти, мухлясали „професори“ и закостеняли инатести магарета в образованието. Путин да си назначи губернатор на глупаците и да им промие мозъците с фашистка пропаганда. Те са готови и го чакат.

  1. Прав си – не искам да плащам за наемни у6иъци на хиляди километри от България – кат искат да ходят – янките да им плащат за плитки безименни гробове.

  2. Прав си – не искам да плащам за наемни у6иъци на хиляди километри от България – кат искат да ходят – янките да им плащат за плитки безименни гробове.

 5. Не знам с какво ви е виновен Гарелов, та той е толкова предпазлив в оценките и прогнозите си! Това за оттеглянето на ББ и после мераци за президент май е нереално. Паднеш ли веднъж от коня… За Слави: няма да е зле да нахлуе с обичайния си маниер в политиката, не че ще постигне кой знае какво, но поне да им обърка сметките. ТВ-шоу и сценаристи-застаряващи гаменчета не е достатъчна комбинация за сериозна политика.

 6. Толкова много свестни, умни честни и почтени хора се отказаха от попрището да показват на глупаците правия път. Като се започне от Маричков, който се отказа от депутатско място, минем през най-патриотичните ни президенти Желев и Плевнелиев, и стигнем до Мира Добрева – превъзходен социолог и професионалист. Ами онези 2-3 милиона, които избраха емиграцията пред нещастието да живеят с тъп-ан-ари? Бих го посъветвал Борисов да стори същото. Чудно е, че издържа толкова дълго. Той е герой!

  1. Желю и плевнята бяха безродни отрепки и плужеци. Нищо чудно, че ти харесват.

   1. ЖЖ не открадна дори 1 стотинка. Кой друг от големците е като него?

    1. Не съм писал крадец, а безродна – слагачеството към чужденците и отрепка – прекарването на дертлиев и плужек – колаборацията с луканов…

 7. Колкото плевнелиев и желев са патриоти, колкото борисов е герой, толкова „доброжелателчото“ има здрав разум за повече от 3 стотинки. – Гарелов за много не е прав в тази статия, най-лошото е, ча както обикновено, не е от незнание, а защото лъже. Отлично разбира защо беше престараването например – за да се заглушат поне докато папата е тук критиките срещу него заради зле прикритото му намерение да ни навреди с икуменизма и прегръщането на т. нар. бежанци и емигранти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.