Париж и Берлин искат реформа на ЕС

Идеята на Франция и Германия трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС през декември

С реформа на избирането на ЕК

Франция и Германия са изпратили до правителствата на останалите държави-членки на ЕС свой съвместен проект за реформиране на работата и институциите на ЕС и за да успокоят тревогите от неразбирателството между двамата им лидери, предаде БНР, като цитира АФП.

Двете страни искат да се изготви равносметка за състоянието на ЕС и да се идентифицира “какво трябва приоритетно да се реформира или подобри, включително с изменения в Договорите” на ЕС, се казва в документа. Един от тези приоритети е реформата на процедурата по номиниране на председателя на Европейската комисия за следващите европейски избори през 2024 г. Съвместният документ на Франция и Германия иска да докаже, че тези две страни все още могат да правят съвместни предложения въпреки множащите се сигнали за неразбирателства между Еманюел Макрон и Ангела Меркел, коментира АФП.

Френско-германското предложение трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС на срещата им на върха през декември. Ако бъде прието, процесът ще започне през януари 2020 г. при хърватското председателство. Разглеждането на европейските политики ще е след лятото под германско председателство и ще завърши през 2022 г. под френско председателство.

Коментари

Задължително поле