Паркирането единствена пречка пред снегопочистването

Единствено безразборното паркиране на коли по улиците може да бъде пречка пред снегорините на почистващите фирми в Шумен. Това стана ясно на заседание в общината във вторник на щаба, който обсъди готовността за зимата. Иначе частните фирми и общинските предприятия, натоварени с премахването на преспите, имат техника, закупили са нужните количества сол.

Кметът на Шумен Любомир Христов призова Комисията по безопасност на движението да свика извънредно заседание и да изясни проблемните участъци в града и паркирането при зимни условия. Той предложи паркинг в центъра на града да стане безплатен, за да могат шуменци да преместят на него личните си коли от натоварените улици „Цар Иван Александър“ и „Цар Освободител“.

Обединение „Зимно поддържане Шумен" е избрано да чисти северната част на града и големите булеварди. Неговият представител инж. Асен Тодоров заяви, че шуменци и медиите са доста критични и уточни, че "най-високата степен първа за почистване е, когато покривката стига до 3 см." При по-малка снежна покривка техниката не чисти ефективно. Фирма „РТК“ ще отговаря за южната част на Шумен.

От "Електроразпределение Север" докладваха готовност за зимата, но селските кметове на Велино, Царев брод, Белокопитово и Черенча опонираха, че и без сняг в районите им има проблем с ел.захранването, а зимата ток няма часове наред. Селските кметове се оплакаха и от провиснали клони по третокласната пътна мрежа и градоначалникът разпореди да започне премахването им.

Шумен разполага и с Кризисен център, в който са осигурени 30 легла за бедстващи хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България