Парламентът прие окончателно: Компенсациите заради COVID-19 без запор (обзор)

Компенсации по мярката “Запази ме” няма да могат да бъдат запорирани.

90 дни неплатен отпуск се счита за стаж, но без здравни осигуровки

Нова помощ за малките и средни фирми

Парите, изплатени на работници и служители като компенсации заради пандемията от коронавируса, няма да могат да бъдат запорирани. Това прие окончателно парламентът като гласува на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Тези средства няма да подлежат на принудително изпълнение до два месеца след отмяната на извънредното положение. Не подлежат на запор включително средствата, постъпили по банковите им или други платежни сметки, предвиждат приетите текстове.

Друга промяна гласи, че през 2021 г. за осигурителен и трудов стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни, а не както досега 60 дни. По този начин хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски - по 26 лв. на месец, за да не загуби здравноосигурителните си права. Ако излезлите в неплатен отпуск са били изрядни преди него и само за тези 90 дни нямат внесени здравни осигуровки, то здравните им права няма да бъдат прекъснати и те ще дължат тези суми, след като започнат работа.

Депутатите гласуваха още на малките и средни предприятия, които са спрели дейност заради заповед на здравния министър след 1 ноември 2020 г., да получават безвъзмездно процент от оборота им без ДДС. А фирмите, които след 1 януари 2020 г. са възобновили дейността си, ще получават безвъзмездни средства за всеки от месеците до отпадане на основанието за прекратяването на дейността им заради Covid-19.
Парламентът прие още да се уеднаквят помощите за деца с увреждания. Досега законът предвиждаше различни суми за децата с увреждания в зависимост дали са настанени в биологични или семейства на осиновители, или са настанени в семейства на близки, роднини или приемни родители.

Коментари

Задължително поле