Парламентът продължава днес с гласуването на Бюджет 2018

Среднощно заседание проведе парламентът заради приемането на бюджета за догодина. Депутатите на 5 пъти променяха крайния час на заседанието, като в крайна сметка си тръгнаха малко след 3 през нощта.

Дебатите в залата в някои моменти бяха не толкова за заложените в бюджета политики и техните параметри, колкото около това, че народните избраници са дошли в един ден на работа, а си тръгват в друг.

Парламентът ще продължи работа по второто четене на държавния бюджет за 2018 г. днес, предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Във вчерашния ден депутатите приеха бюджетите на ДОО, на Националната здравносигурителна каса за следващата година и рамката на държавния бюджет за 2018 г. По време на среднощната си работа НС отпусна допълнителни 8 млн. лева за Министерството на здравеопазването и 250 000 за заплати в сферата на културата.

Парламентът прие бюджета на Министерство на културата за 2018 г. и прекрати пленарното заседание. Предложението за прекратяване на заседанието след приемане на бюджета на Министерство на културата направи Николай Александров от ПГ на „Обединени патриоти“. „За“ предложението му гласуваха 179 народни представители, „против“ – 4 и „въздържали се“ - 5, с което то бе прието.

Приходите в бюджета на Министерството са 24,9 млн. лв., а разходите възлизат на 175,282 млн. лв. Най-голямата част от разходите на Министерство на културата са разпределени за политиката в областта на създаване, популяризиране на съвременното изкуство в страната и в чужбина.

Предвижда се през следващата година държавата да изхарчи над 39 милиарда лева, а приходите да са с милиард по-малко.

Залага се бюджетен дефицит от 1%. Икономическият растеж през 2018 г. ще е почти 4 на сто, а инфлацията – около процент и половина.

Минималната заплата ще е 510 – чувствителен скок от сегашните 460.

В днешния пленарен ден, който ще започне в 10.00 часа, предстои те да гласуват бюджета на Министерство на туризма и бюджетните взаимоотношения с общините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси