Парламентът решава окончателно за дълговете на вероизповеданията

Снимка: Архив

Парламентът ще разгледа днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията, внесени от ГЕРБ и ДПС. След обществената реакция срещу опрощаването на задълженията от осем милиона лева на мюфтийството към държавата, от ГЕРБ внесоха между първо и второ четене нови поправки.

Те предвиждат задълженията на Главното мюфтийство да се разсрочат за период до десет години, като това ще стане по модела за търговските дружества. Текстът бе приет на второ четене в Комисията по вероизповеданията. Тя обаче отхвърли предложенията, направени от Обединени патриоти религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци и да уведомяват Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.

При обсъждането на проектозакона за вероизповеданията във водещата парламентарна комисия тези предложения предизвикаха най-много спорове, но в крайна сметка бяха отхвърлени. На практика даренията от чужбина за религиите у нас продължават. Всички вероизповедания у нас, в това число и православната църква настояват държавата да не меси в даренията.

Програмата на Народното събрание за днес предвижда още депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България