Парното и топлата вода поскъпват със 7% (обзор)

По-високите тарифи влизат в сила от 1 юли

Средно със 7% ще поскъпнат парното и топлата вода от 1 юли, прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Новите цени се дължат на очакваното увеличение на газа от същата дата с близо 11%. Предвижда се газът да се продава по 400,95 лв. за 1000 куб.м, или 37,79 лв за мегават час без ДДС и акциз, както и без цената за достъпа и преноса през мрежата.

Дали увеличението ще е наистина толкова ще стане ясно на заседанието на КЕВР на 29 юни, когато ще се реши с колко да поскъпне природният газ. При всяко поскъпване на газа с над 5% се вдига и цената на тока и парното. По правило 70% от цените на парно и топла вода зависят именно от цената на синьото гориво.

Поскъпването на парното ще бъде в порядъка на 7%, но все пак ръстът на цените в различните градове ще бъде различен, според спецификите на топлофикациите, стана ясно от думите на Иван Иванов. Преди да стане ясна окончателно цената на газа, от бургаската топлофикация поискаха най-голям ръст на цените - с 9,06%. „Топлофикация Плевен” предложи поскъпване с 6,12%, „Топлофикация Перник” – с 4,16%, а тези в Русе и Сливен – с над 3%. За София исканото повишение беше с около 1,5%.

Първоначално от „Булгаргаз“ поискаха ръстът в цената на горивото от началото на третото тримесечие да е с 18%. Изчисленията, направени от регулатора обаче показаха, че поскъпването трябва да е в рамките на 11%. Сегашното увеличение на цената на газа, няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца, в началото на новия отоплителен сезон, увери председателят на Комисията Иван Иванов.

Освен парното и топлата вода, от 1 юли се очаква да поскъпне и електричеството. ЕРП-та поискаха поскъпване на тока от 1 юли със средно 2%, още преди да стане ясно, че се предвижда и ръст в цената на синьото гориво.

Коментари

Задължително поле