Пейнитите се броят на пръсти

Да е рубин, не е рубин

Един карат струва 60 000 евро

Кръстен е на откривателя си Артър Пейн

Пейнитът е сред най-невероятните съкровища от недрата на Земята. Единствено в него са събрани два елемента, които никога не се съчетават в природата - цирконий и бор. Той е скъпоценен камък, но е толкова уникален, че е регистриран в Книгата с рекордите на Гинес като най-редкият минерал. Бижутата с него са твърде малко, поради това, че го има на едно-единствено място - в Мианмар.

[modula id="3239754"]

Ако има камък без история, това е пейнитът. Открит през 1957 г., той е останал световно неизвестен до началото на XXI век. За него знаели шепа специалисти, посветени колекционери и музейни работници. Причината е, че в света имало единствено три кристала от този необикновен и изключително рядък скъпоценен камък. Пейнитът изглежда тъмен, почти черен на цвят, но когато се освети, пламва в кървавочервено. Този красив и малко зловещ оттенък е дал началото на мита, че това са сълзите на Сатаната. Когато Бог низвергнал своя най-приближен ангел, Луцифер проронил няколко кървави сълзи, толкова тежки, че потънали дълбоко в скалите.

През 2005 г. пейнитът е вписан в Книгата с рекордите на Гинес като най-редкият скъпоценен камък в света. Това не е чудно, тъй като до този момент гемолозите били регистрирали всичко на всичко 25 кристала. Всъщност до 1957 г. за съществуването му дори не се знаело - бъркали го с рубин, гранат и шпинел. Разкошният минерал е кръстен на откривателя си Артър Пейн. Ето как се случило това. В началото на 50-те години на ХХ век английският колекционер на скъпоценни и полускъпоценни камъни Артър Чарлз Дейви Пейн (1901-1971) се завръща от Бирма (днешна Мианмар), откъдето, заедно с останалите минерали, носел странни виненочервени кристали, дошли от мина в областта Могок. Г-н Пейн е уверен, че не е виждал подобен - почти черен на цвят, той но ставал ален, когато го осветиш откъм гърба.

Отделно, пробите, които носел, били покрити с мънички рубини. Той дарява два къса от този неизвестен на науката тъмночервен камък на Британския исторически музей. В продължение на няколко години парчетата прашасват с останалите некласифицирани експонати, докато един ден вниманието на минералога-естествоизпитател д-р Кларингбул не се спира на тях. С колегите си, докторите Хей и Пейн отрязват тънко парче от единия камък и го проучват. Резултатите са удивителни. В него присъстват два химически елемента, които обикновено никога не се съчетават в природата - цирконий и бор. Съставът му включва и калций, алуминий и кислород (CaZrBAl9O18), както и следи от хром и ванадий.

За капак пейнитът е силно плеохроичен, което означава че проблясва в сияйни цветове, когато светлината пада върху него под различен ъгъл.

Да, това наистина е нов, неизвестен на науката вид минерал, е заключението на учените. Те кръщават скъпоценния камък на откривателя му Артър Пейн. Едва през 1979 г. се появява трети такъв кристал, който попада в нюйоркския Национален музей за естествена история. 22 години по-късно е намерен 4-и кристал и това е всичко - 4 пейнита на света. И така чак до 2002 г., когато в Мианмар откриват ново находище край село Намия. Новите пейнити са бледорозови и се отличават доста от първоначално намерените камъни с цвят на засъхваща кръв.

Въпреки, че подлежат на фасетиране, пейнитите, които може да бъдат обработени, обикновено са доста дребни. Много малък процент от намерените през ХХI век стават за ювелирна обработка. Фасетирани пейнити в света има не повече от 200. Макар да има няколко по-големи - над 1 карат, повечето от обработените камъни са с малки размери. В момента са известни няколко хиляди кристала, като истински качествените са няколкостотин. Голяма част от тях са в музеите и в ръцете на частни колекционери. Един карат може да струва около 60 000 евро. И все пак в момента, заради това че вече е разработена новата мина, в интернет може да се намерят малки кристали с не особено високо качество за доста прилични цени.

Сред лечителите литотерапевти има мнение, че рубинено-червеният пейнит подпомага кръвообращението и нормализира дейността на жлезите с вътрешна секреция. Помага при инфекциозни и простудни заболявания. Литотерапевтите предполагат, че минералите с оранжев оттенък виляят благоприятно на органите, свързани с преработка на храната. Гривни от оранжеви камъни способстват за подмладяване на кожата на ръцете. Тези предположения са в сферата на догадките. Ако имате тревожни симптоми, доверете се на съвременната медицина.

 

Не е украса за деца

Късметлийски камък за комарджиите

Магическите свойства на пейнита не са изследвани и доказани с годините. Всичко, което ще прочетете в следващите редове, е по-скоро в сферата на предположенията.

Пейнитът се отразява отлично на хора с весел и лек характер. Той ги прави малко по-улегнали и сериозни. Като магически талисман не е подходящ за малки деца, защото може да ги направи твърде сериозни и вглъбени и неспособни да се радват на живота.

Рубинено-червеният камък се използва като привличащ късмет в хазартните игри. Оранжевите камъни могат да развият у човек способност да предвиди неприятности и беди. Ако се сложи на прозорец, спасява жилището от стихийни бедствия, мълнии, пожари и кражби. Това действа при условие, че прозорецът е с източно изложение.

Все още не е известно влиянието на пейнита върху чакрите. Според хора, изпитали въздействието на камъка при медитация, той е заземяващ камък, особено полезен при далечни астрални пътувания.

 

Афродизиак за Огнените знаци

Дава лъвско сърце на Везните

Пейнитът е камък на Огнените знаци от зодиака. Той разпалва вътрешния огън на Стрелците, Овните и Лъвовете. Прави ги още по-безразсъдни, но и по-благородни и по-малко себични. В по-зряла възраст подмладява сърцето и прави от тях пламенни любовници. Гривна с пейнит помага на жените да привличат мъжко внимание.

Подходящ амулет при изпити или явяване на конкурс за работа. В такива важни моменти пейнитът дава увереност и храброст, особено на Везните. За тях е препоръчително да се сдобият с пейнит, който ще ги отърве от голяма част от всекидневните колебания.

 

Чисти се лесно

Добива сили от изгряващото слънце

Пейнитът е с добра твърдост и не се влияе химически, така че се поддържа съвсем лесно. Почиства се с вода и мек сапун и се подсушава с кърпа. Но ако се използва като талисман или за магически цели, той трябва да се зарежда редовно на слънце. Трябва всеки ден да бъде поставян под лъчите на изгряващото слънце. Залязващото слънце отслабва силите на талисмана.

 

 

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле