Пекин подозирал шефа на Интерпол в корупция

Мън Хунвей вероятно е задържан в родния си Китай

Полицейската организация търси информация за президента си

Семейството му в Лион е под охрана заради телефонни заплахи

Китайските власти подозират президента на Интерпол и гражданин на страната Мън Хунвей в корупция, твърди френският в. “Паризиен”, който се позова на информация от множество източници.

През уикенда международната полицейска организация изпрати на китайските власти официално искане за предоставяне на информация за статута на шефа й, който изчезнал безследно в края на септември, когато заминал от Лион за Китай. След като в продължение на седмица съпругата му нямала връзка с него, тя подала сигнал във френската полиция. Лионската прокуратура е образувала разследване за “безследно изчезване при обезпокояващи обстоятелства”. “Очакваме официален отговор от китайските власти в реакция на нашите притеснения”, се казва в съобщение на генералния секретар на Интерпол Юрген Щок.

Отделно френското вътрешно министерство също е изпратило запитване до колегите си в Пекин за съдбата на Мун Хунвей.

Междувременно китайският в. “Саут чайна морнинг пост” съобщи, че Мън Хунвей (64 г.), който е висш функционер в Комунистическата партия, е задържан в родината си за разпит веднага след пристигнето си в на 29 септември. Той избран е за президент на Интерпол през 2016 г. с 4-годишен мандат.

Според “Паризиен” ще бъде обвинен в незаконно съдействие за получаване на договори за услуги на компания в сферата на борбата с киберпрестъпността. Неофициално се смята, че Пекин иска да го отстрани от поста под предлог борба с корупцията.

По-рано бе съобщено, че семейството му в Лион е под охрана заради получени заплахи по телефона и социалните мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят