Пекин създаде "супер стелт ловец" (Видео)

"Водното конче" на Китай може лесно да открива стелт самолети, балистични ракети и дори тайфуни

Китайски учени създадоха най-модерния радар - "око на водно конче". Той ще наблюдава Тайван, където се раждат опасни тайфуни и откъдето може да бъде изстреляна балистична ракета към континентален Китай, пише руското списание „Свободна преса“.

Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) обяви, че е разположила стелт изтребител Chengdu J-20 в зоната за идентификация на китайската противовъздушна отбрана, за да „проследява“ чуждестранни военни самолети. Съобщението се появи на 15 август в China Daily, официалният вестник на армията. Посочено е дори името на пилота - Янг Чунлей.

На статията в официалния вестник обърнаха внимание анализатори на американската военна агенция Janes. Експерти отбелязват, че Пекин за първи път призна, че изтребителите Chengdu J-20 летят в зоната на противовъздушната отбрана, за да наблюдават военни самолети на други страни.

Китайският самолет може да се използва за откриване на изтребители F-35 на Lockheed Martin, експлоатирани от САЩ, Япония и Южна Корея. Търсенето и идентифицирането на стелт самолети е уникална функция. Фактът, че Chengdu J-20 има такава опция, не беше известен дори на американците.

Chengdu J-20 е способен да „вижда“ стелт самолети благодарение на бордовия радар с активна фазирана антенна решетка (APAR). Това е най-модерният радар, който може изключително бързо да променя параметрите на излъчване - посока, честота и фази.

Радарът използва голям брой автономно управлявани малки единици, комбинирани в антенна решетка. Всеки антенен блок се управлява автономно, което прави възможно синтезирането на различни фазови лъчи. Електромагнитните вълни, излъчвани от всеки елемент на антената с фазирана решетка, се синтезират в "детекторни лъчи" на принципа на интерференцията.

Външно такъв радар прилича на очите на водно конче или пчела. Благодарение на скоростта на промяна на параметрите на сканиране, такъв радар е в състояние да улови няколко цели наведнъж. В допълнение, оборудваният с APAR радар има обхват на откриване, който е почти 30% по-голям от този на "конвенционален" механичен сканиращ радар.

И то с максимална прецизност. Важно е, че радарът за Chengdu J-20 е проектиран и произведен изцяло в Китай от China Electronics Technology Group Corporation (CETC).

Радарът е древна технология, изобретена преди Втората световна война. Сега радарът е незаменим компонент на всички военни системи. Освен това, с нарастването на инвестициите в различни ракетни системи, радарните системи продължават да се развиват.

Китайската академия на науките проектира и произвежда радарни системи повече от половин век. Вариращи от традиционните въртящи се планарни радари за търсене до стационарни пълнофазови радари.

На авиошоуто в Париж през 2015 г. Китайската академия на науките демонстрира гама от усъвършенствани радарни системи, вариращи от 3D фазови радари до цифрови сканиращи лъчеформери. Всички те, разбира се, само на китайски микросхеми.

Фактът, че китайската радарна технология не стои неподвижна, свидетелства още една новина. През април Китай инсталира нов радар за дълъг обсег в планинския район на окръг Июан, провинция Шандонг. Системата е способна да открива изстрелвания на ракети на хиляди километри. Зоната на засичане обхваща няколко държави и морета.

По това време вече имаше една голяма радарна станция с фазирана антенна решетка, насочена в югоизточна посока. Той е построен между 2013 и 2014 г. и почти сигурно е насочен към Тайван и близките райони.

Новият радар е насочен към североизточния фронт, което означава, че е необходим за ранно предупреждение за изстрелване на балистични ракети в по-голямата част от Япония и дори в руския Далечен изток.

Възможностите на радара с APAR обаче не се ограничават до наблюдението на ракети. Такъв радар може да се използва за задачи по наблюдение на Космоса – тоест проследяване на сателити. Вярно е, че техническите възможности на китайските радари остават загадка дори за американското разузнаване.

Отбелязваме, че през последните години Китай изгради редица радари за ранно предупреждение в провинциите Джъдзян и Хейлундзян. Заедно те "покриват" цялата територия на Япония, Корейския полуостров и Тайван.

Китай купува и нови мобилни радари за армията. Китайската академия на науките вече е получила държавен договор от Министерството на отбраната за 3,2 милиарда юана (почти 30 милиарда рубли) за създаването на 11 радарни станции. Първата система трябва да бъде инсталирана още в началото на 2023 г., а всичките 11 до 2026 г.

Най-новите китайски радари се използват не само за военни, но и за мирни цели. В началото на август първият метеорологичен радар в Китай с APAR и двойна поляризация беше инсталиран в село близо до град Фуджоу. В момента това е най-модерният метеорологичен радар в света.

Радарът разполага с повече от 16 000 антенни блока, всички от които се управляват автоматично от суперкомпютър. Максималното разстояние за откриване на метеорологични явления е 460 километра, а минималната резолюция (размерът на един "пиксел") е 31 метра.

Районът на работа обхваща провинция Фудзиен, Тайванския пролив и западната част на остров Тайван, където най-често се раждат тайфуните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия