Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Снимка: Уикипедия/Архив

Президентът на Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на въпрос на журналисти за призива на премиера Зоран Заев към руските бизнесмени да инвестират в страната и дали това ще бъде алтернатива на членството в ЕС, каза, че е добре всички да призовават чуждестранните инвеститори да инвестират в страната, пише Plusinfo.mk.

„Това са две неща, които нямат нищо общо помежду си. Добре е, че премиерът отправи призив, всички трябва да призоваваме всички чуждестранни бизнесмени да инвестират в страната ни. Инвестициите на руски компании днес и в бъдеще не означава, че сме в несъответствие с европейското законодателство или че това може да бъде пречка за нашето сближаване, преговори и бъдещо членство в ЕС “, каза Пендаровски.

Според него е пределно ясно, че сътрудничеството с Евразийския икономически съюз преди и след приемането в ЕС е различно нещо и когато страната стане член на ЕС, тя ще трябва да се съобразява с търговските правила на единния европейски пазар.

Относно опита за засилване на руските инвестиции в страната и на фона на призива на САЩ за икономически санкции срещу Русия, Пендаровски казва, че евентуални санкции срещу Руската федерация могат да имат много негативен ефект върху македонската икономика.

Коментари

Задължително поле