Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Ден за размисъл в Русия: Какви са шансовете на кандидатите за президент (в проценти)

Отнеха родителските права на Азис Фолкпевецът трябва да плаща месечна издръжка от 1000 лева

Самолет се разби в къща във Филипините, десет души загинаха

Над 80 трабанта дефилираха в Търново (СНИМКИ)

Тръмп след уволнението на бившия зам.-директор на ФБР: Днес е голям ден за демокрацията

Потомците на баба Тонка не знаят български Героинята, родила 11 деца, дочакала да прегърне само една внучка

Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Мария се снима гола – на части Гери Дончева, Николета Лозанова, Дебора и Рут Колева също показват плът

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли е обвинен в сексуални посегателства

Русия закрива британското генерално консулство в Санкт Петербург

Пенис като боздуган задвижва „оръжейна надпревара“

Пенисът на папудов зърнояд, видян под микроскоп.

Женските отговарят с промяна в тялото и нова имунна защита на нараняванията от бодлите

Еволюцията често пъти работи по странни начини, особено когато става дума за секс. Да вземем за пример скромния и непретенциозен папудов зърнояд – малък бръмбар, нападащ бобови култури, който успешно се е разпространил на всички континенти освен Антарктида. Отдавна се знае, че мъжките на вида имат пенис, приличащ на средновековен боздуган. “Той е покрит със стотици остри бодли, които пробиват репродуктивния тракт на женската при чифтосване”, обяснява Лиъм Дауърти, еволюционен биолог в университета на Западна Австралия в Кроули. Той е водещ автор на проучване, поставило си простия въпрос: Как се справят женските?

Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане.
Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане.

Отговорът, основан на десетилетие експерименти, при които са наблюдавани 100 поколения зърнояди, разкрива забележително ниво на адаптация и еволюционно догонване, което Дауърти нарича “въоръжена секс надпревара”. “Когато мъжките еволюират, като увеличават нараняванията с мъжествеността си, женските правят същото, за да намалят пораженията”, обяснява той. За начало женският репродуктивен тракт става по-дебел с всяко поколение, като така бодлите по-трудно могат да пронижат тъканта. А когато мъжкото оръжие става още по-опасно, женските развиват нов имунен отговор – от една страна, той им дава по-голяма защита при инфекции, а от друга – позволява на наранените тъкани да заздравеят по-бързо.

Изследването, публикувано в британското научно списание “Пръсийдингс ъф Роял съсайъти Би”, дава редки доказателства как “травматичното чифтосване” може едновременно да предизвика адаптивни мутации в двата пола. Но това еволюционно приспособяване не отговаря на фундаменталния въпрос каква е причината за съществуването на мъжки полов орган, който намалява продължителността на живота на женската и вероятно потомството.

Някои биолози предполагат, че това мъжко оръжие ограничава шансовете на женските да се чифтосат с други мъжки. Но при този вид бръмбари зърнояди женските се съвкупяват с повече от един партньор.

Дауърти смята за по-вероятно, че бодлите в пениса се променят, за да бъде увеличен броят на оплодените яйца в сравнение с конкуренцията. Но и в двата случая се жертва здравето на женската за сметка на мъжкия. “Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане”, посочва той.

Учени освен това предполагат, че по-дълбоките дупчици, направени от по-дългите бодли, позволяват на химикали, отделяни при мъжката еякулация, да влияят върху поведението на женската, като я правят по-отстъпчива, защото по-бързо достигат до мозъка й.

При изследването било следено развитието на бръмбари, събрани от 13 различни места по света, включително Бенин, Бразилия, Калифорния, Южна Индия и Йемен, които били гледани отделно, но в идентични лабораторни условия. Наблюденията показали взаимна зависимост в промените на гениталиите на двата пола през поколенията, макар те да варирали за различните популации.

При много животински видове има известен конфликт при секс, но това поведение рядко води до “оръжейната надпревара”, наблюдавана при зърноядите. “Все още е неясно колко е важен този конфликт за еволюционните промени”, казва Дауърти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. явно мъжките са евроатлантически либералдемократични политици, а женските – техните гласоподаватели….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.