Валери Симеонов депозира оставка

Апелативният спецсъд върна в ареста Десислава Иванчева

Задигнаха каса с 680 лв. от оръжеен склад (обзор) Апашите и колата им са заснети от 5 камери

CNN спечели делото срещу Белия дом за отнетия пропуск на репортер

МРРБ: Електронната уикенд винетка ще струва 10 лв.

Тереза Мей назначи двама нови министри

Цигани убиха пътник във влак (обзор) Задържани са брат и сестра от клана Мутафчиеви от Ихтиман

Нинова: Докато съм председател, няма да има коалиция с ГЕРБ

Марин Льо Пен: Европа греши, че води Студена война срещу Русия

Кариерен форум за българи в Германия на 29 ноември

Словакия удостои трима българи с най-високото си отличие

Oтбелязват 130-годишнината от рождението и 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис Неврокопски

България, Турция и Русия с общ проект за гастрономически туризъм в региона на Черно море

Спипаха 22-годишен да драска по паметника на Съветската армия в София, арестуваха го (СНИМКИ)

МЗ купува 280 нови линейки за 38,3 млн. лева Подписват договорите в понеделник

Пенис като боздуган задвижва „оръжейна надпревара“

Пенисът на папудов зърнояд, видян под микроскоп.

Женските отговарят с промяна в тялото и нова имунна защита на нараняванията от бодлите

Еволюцията често пъти работи по странни начини, особено когато става дума за секс. Да вземем за пример скромния и непретенциозен папудов зърнояд – малък бръмбар, нападащ бобови култури, който успешно се е разпространил на всички континенти освен Антарктида. Отдавна се знае, че мъжките на вида имат пенис, приличащ на средновековен боздуган. „Той е покрит със стотици остри бодли, които пробиват репродуктивния тракт на женската при чифтосване“, обяснява Лиъм Дауърти, еволюционен биолог в университета на Западна Австралия в Кроули. Той е водещ автор на проучване, поставило си простия въпрос: Как се справят женските?

Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане.
Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане.

Отговорът, основан на десетилетие експерименти, при които са наблюдавани 100 поколения зърнояди, разкрива забележително ниво на адаптация и еволюционно догонване, което Дауърти нарича „въоръжена секс надпревара“. „Когато мъжките еволюират, като увеличават нараняванията с мъжествеността си, женските правят същото, за да намалят пораженията“, обяснява той. За начало женският репродуктивен тракт става по-дебел с всяко поколение, като така бодлите по-трудно могат да пронижат тъканта. А когато мъжкото оръжие става още по-опасно, женските развиват нов имунен отговор – от една страна, той им дава по-голяма защита при инфекции, а от друга – позволява на наранените тъкани да заздравеят по-бързо.

Изследването, публикувано в британското научно списание „Пръсийдингс ъф Роял съсайъти Би“, дава редки доказателства как „травматичното чифтосване“ може едновременно да предизвика адаптивни мутации в двата пола. Но това еволюционно приспособяване не отговаря на фундаменталния въпрос каква е причината за съществуването на мъжки полов орган, който намалява продължителността на живота на женската и вероятно потомството.

Някои биолози предполагат, че това мъжко оръжие ограничава шансовете на женските да се чифтосат с други мъжки. Но при този вид бръмбари зърнояди женските се съвкупяват с повече от един партньор.

Дауърти смята за по-вероятно, че бодлите в пениса се променят, за да бъде увеличен броят на оплодените яйца в сравнение с конкуренцията. Но и в двата случая се жертва здравето на женската за сметка на мъжкия. „Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане“, посочва той.

Учени освен това предполагат, че по-дълбоките дупчици, направени от по-дългите бодли, позволяват на химикали, отделяни при мъжката еякулация, да влияят върху поведението на женската, като я правят по-отстъпчива, защото по-бързо достигат до мозъка й.

При изследването било следено развитието на бръмбари, събрани от 13 различни места по света, включително Бенин, Бразилия, Калифорния, Южна Индия и Йемен, които били гледани отделно, но в идентични лабораторни условия. Наблюденията показали взаимна зависимост в промените на гениталиите на двата пола през поколенията, макар те да варирали за различните популации.

При много животински видове има известен конфликт при секс, но това поведение рядко води до „оръжейната надпревара“, наблюдавана при зърноядите. „Все още е неясно колко е важен този конфликт за еволюционните промени“, казва Дауърти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. явно мъжките са евроатлантически либералдемократични политици, а женските – техните гласоподаватели….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.