Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатически отношения със САЩ

16 области в страната са в грипна епидемия

Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Гръцките фермери излизат на протест, блокират ГКПП „Кулата”

Идат силни дъждове и сняг Около 90 л/кв. м ще се изсипят над Югозападна България

Дете на година е починало в Плевен от усложнение след вирусна инфекция

Поройни дъждове и наводнения убиха 26 души в Индонезия, над 3000 са евакуирани

Турски ТИР се заби в къща в село Самоводене

Нищо лично в цензурата

На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Пенис като боздуган задвижва „оръжейна надпревара“

Пенисът на папудов зърнояд, видян под микроскоп.

Женските отговарят с промяна в тялото и нова имунна защита на нараняванията от бодлите

Еволюцията често пъти работи по странни начини, особено когато става дума за секс. Да вземем за пример скромния и непретенциозен папудов зърнояд – малък бръмбар, нападащ бобови култури, който успешно се е разпространил на всички континенти освен Антарктида. Отдавна се знае, че мъжките на вида имат пенис, приличащ на средновековен боздуган. „Той е покрит със стотици остри бодли, които пробиват репродуктивния тракт на женската при чифтосване“, обяснява Лиъм Дауърти, еволюционен биолог в университета на Западна Австралия в Кроули. Той е водещ автор на проучване, поставило си простия въпрос: Как се справят женските?

Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане.
Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане.

Отговорът, основан на десетилетие експерименти, при които са наблюдавани 100 поколения зърнояди, разкрива забележително ниво на адаптация и еволюционно догонване, което Дауърти нарича „въоръжена секс надпревара“. „Когато мъжките еволюират, като увеличават нараняванията с мъжествеността си, женските правят същото, за да намалят пораженията“, обяснява той. За начало женският репродуктивен тракт става по-дебел с всяко поколение, като така бодлите по-трудно могат да пронижат тъканта. А когато мъжкото оръжие става още по-опасно, женските развиват нов имунен отговор – от една страна, той им дава по-голяма защита при инфекции, а от друга – позволява на наранените тъкани да заздравеят по-бързо.

Изследването, публикувано в британското научно списание „Пръсийдингс ъф Роял съсайъти Би“, дава редки доказателства как „травматичното чифтосване“ може едновременно да предизвика адаптивни мутации в двата пола. Но това еволюционно приспособяване не отговаря на фундаменталния въпрос каква е причината за съществуването на мъжки полов орган, който намалява продължителността на живота на женската и вероятно потомството.

Някои биолози предполагат, че това мъжко оръжие ограничава шансовете на женските да се чифтосат с други мъжки. Но при този вид бръмбари зърнояди женските се съвкупяват с повече от един партньор.

Дауърти смята за по-вероятно, че бодлите в пениса се променят, за да бъде увеличен броят на оплодените яйца в сравнение с конкуренцията. Но и в двата случая се жертва здравето на женската за сметка на мъжкия. „Травматичното чифтосване еволюира, защото увеличава успеха на мъжкото оплождане“, посочва той.

Учени освен това предполагат, че по-дълбоките дупчици, направени от по-дългите бодли, позволяват на химикали, отделяни при мъжката еякулация, да влияят върху поведението на женската, като я правят по-отстъпчива, защото по-бързо достигат до мозъка й.

При изследването било следено развитието на бръмбари, събрани от 13 различни места по света, включително Бенин, Бразилия, Калифорния, Южна Индия и Йемен, които били гледани отделно, но в идентични лабораторни условия. Наблюденията показали взаимна зависимост в промените на гениталиите на двата пола през поколенията, макар те да варирали за различните популации.

При много животински видове има известен конфликт при секс, но това поведение рядко води до „оръжейната надпревара“, наблюдавана при зърноядите. „Все още е неясно колко е важен този конфликт за еволюционните промени“, казва Дауърти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. явно мъжките са евроатлантически либералдемократични политици, а женските – техните гласоподаватели….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.