На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Ваксината БЦЖ – бариера пред COVID-19 Имунизацията срещу туберкулоза намалява заразяване и смъртност

Принцът на Монако пребори коронавируса

Пенсиите най-трудни за хората на 45 години 100 работника ще издържат 90 възрастни българи

Хазната ще има най-големи проблеми при изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години.

Отсега трябва да спестяват, ако искат да имат средства на старини, когато остареят

Дефицитът в НОИ ще расте до 6,7% от БВП на страната

Изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно, става ясно от разчети на Сребърния фонд за състоянието на пенсионната система. Затова, ако хората на средна възраст искат да имат прилични средства на старини, трябва да започнат сами да спестяват още от днес, коментираха финансисти.

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите като необходимите допълнителни средства се покриват от републиканския бюджет. Разчетите сочат, че през следващите десетина години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната благодарение на въведеното ежегодно повишаване на необходимите възраст и стаж за пенсиониране. През 2037 г. обаче пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години. След това в периода 2040-2060 г. в резултат на процеса на застаряване на населението и очакваната по-висока продължителност на живота, фискалният натиск върху държавната пенсионната система ще се увеличи и дефицитът ще достигне 6,7% от БВП, пише в анализа. А разходите за пенсии ще нарастват като дял от БВП.

Това означава, че за да бъдат осигурени пенсиите на настоящите 45-годишни граждани, когато те станат на 65 години, хазната ще трябва да свие някои от другите си разходи, да повиши данъците, или бюджетът да има дефицит, т.е. да живеем на кредит. Разбира се, управляващите може да изберат и друг вариант – след няколко години отново да повишат възрастта за пенсиониране, или просто отпусканите нови пенсии да бъдат по-малки спрямо доходите на работещите хората. Като цяло обаче прогнозите са пенсиите да бъдат около половината от осигурителния доход на хората в годините преди пенсионирането им.

В най-лошите за държавното осигуряване години на 100 работници ще се падат по над 90 пенсионери.

Ситуацията става още по тревожна, ако се погледнат и прогнозите за броя на населението и средната възраст на гражданите. В периода до 2037 г., когато пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години, на 100 работещи и внасящи осигуровки граждани, ще се падат под 80 пенсионера. В периода 2037–2060 г. обаче ситуацията значително ще се промени поради застаряването на населението и увеличаващата се средна продължителност на живота, като през 2060 г. на 100 осигурени лица се очаква да има над 90 пенсионери. Т.е. осигурителните вноски за старост на 100 работника ще отиват за изплащането на 90 пенсии, а останалите необходими средства за пенсиите ще идват от републиканския бюджет, т.е. от данъците, които плащат същите тези работници.

 

Имаме средно по 3000 лв.

628 хил. души с доброволни осигуровки

Вноските на мъжете са по-големи

В универсалните пенсионни фондове мъжете имат средно по 3137 лв., а жените – 2840 лв.

Освен държавната пенсия хората, които сега са на около 45 г., ще получават пари и от частен универсален пенсионен фонд, в който се осигуряват. Допълнително над 628 хил. души или техните работодатели правят доброволни вноски и за трета пенсия. Месечните вноски в доброволните пенсионни фондове са средно по 104 лв. Повечето от тези вноски се правят от работодатели в желанието им да предоставят по-добри условия на труд и да задържат кадрите си. Натрупаните пари за трета пенсия обаче са средно само 1700 лв. на един осигурен, сочат данни на Комисията за финансов надзор. Сред причините за това е, че често един работодател прави вноски за своите служители. Но когато човек отиде в друга фирма новият работодател спира да го осигурява.

В задължителните универсални пенсионни фондове работещите българи имат средно по близо 3000 лв. за втора пенсия. Конкретната сума на всеки човек зависи от годините, през които е осигуряван и официалните му доходи. Хората на възраст 15-19 години, които отскоро работят, имат по 120 лв. за старини. А тези на 55-59 г., които само след няколко години ще се пенсионират, имат в универсалните фондове средно по 3723 лв. Сумата е доста малка за да осигури получаването на прилична пенсия.

Мъжете имат малко повече натрупани пари за втора пенсия от жените. Това се дължи на по-високите заплати и по-дългия им осигурителен стаж. В универсалните фондове мъжете имат средно по 3137 лв., а жените – 2840 лв.

 

В Сребърния фонд има 2,9 млрд. лв.

Ще го използват през най-тежкия период

Парите в Сребърния фонд се държат на депозити в БНБ, лихвите по които са отрицателни.

Натрупаните средства в Сребърния фонд към края на март са 2,94 млрд. лв., сочат данни на Министерството на финансите. Този фонд беше създаден, за да послужи за изплащане на пенсии, като в него влизат пари от концесии, приватизация и излишъка в хазната, ако има такъв в края на годината. През последните години обаче вноските във фонда са минимални.

Парите в Сребърния фонд в момента се държат на депозити в БНБ, лихвите по които са отрицателни (около -0,20%). За да не се топят средствата, тези отрицателни лихви се плащат от републиканския бюджет. През следващите години се планира парите да продължат да се държат в БНБ, за да не бъдат поемани никакви рискове от вложения на капиталовите пазари.

Плановете са парите от Сребърния фонд да се използват в период, когато дефицитът при изплащането на пенсиите ще бъде най-голям – т.е. след 2040 г. Тези средства обаче няма да помогнат много на хазната. Според разчетите на МФ за изплащане на пенсии само през 2020 г. са необходими 10,568 млрд. лв., което над три пъти повече от средствата във Сребърния фонд.

 

Промени в Кодекса за социално осигуряване

Избираме старата или новата формулата до 2023 г.

Анализ на НОИ показа, че близо 31% от пенсионерите ще са ощетени от новата формула.

До края на 2022 година хората ще могат да избират по коя формула – новата или старата да се пенсионират. Това предвиждат последните промени в Кодекса за социално осигуряване, които парламентът прие.

В старата формула освен трите години – от 1997 до 1999 г., ще влизат и трите най-добри години преди 1997 г.

В новата формула е заложено тези години да отпаднат при изчисляването на индивидуалния коефициент и да се взима само стажът след 2000 г.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или им е отпусната такава след 31 декември 2018 г., имат шестмесечен срок да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата.

След 1 януари 2023 г. ще се пресмята само осигурителният доход, натрупан след 1 януари 2000 г.

 

Разчети

Вдигат тавана на 1200 лв.

От 1 юли 2019 г. таванът на пенсиите – както на новите, така и на старите, се планира да бъде увеличен от сегашните 910 лв. на 1200 лв. А като цяло увеличението на пенсиите от средата на годината се очаква да бъде с 5,7%.

Таванът на пенсиите ще бъде 40% от максималния осигурителен доход, който от началото на годината беше повишен от 2600 лв. на 3000 лв. Вдигането на тавана ще позволи на 41 хил. души да получават реалните си пенсии от средата на годината, сочат разчетите на НОИ. В момента пенсиите на около 65 хил. души са орязани заради съществуващия таван.

През миналата година имаше идея през 2019 г. да отпадне таванът само за новите пенсии, но предложението беше отхвърлено, защото нямаше да бъде справедливо спрямо старите. За старите пенсии пък управляващите не искат таванът да бъде увеличен, защото в този случай един човек ще получава над 19 500 лв., а четири пенсии ще бъдат по над 10 хил. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Абе тез пенсионери не си ли внасят осигуровките ,че някой трябва да ги издържа???

 2. Пенсиите все повече няма да стигат за всички, не само 45-годишните. Тази слаба нация може да съществува само условия на окупация.

 3. Така е защото държавните служители/паразити военни, даскали, ченгета и прочие измет не внасят осигуровки и се пенсионират първа категория на 53 години. Махнете им превилегийте, спрете и социалните пенсии на циганите и всичко ще се стабилизира.

 4. Даскалите, Господине, сме трета категория и си внасяме САМИ осигуровките, защото ние не сме държавни служители! Ставаме пенсионери, ако сме доживяли, на 62г.

  1. Споко!
   В демокрациите скоро на 67, а в най добрите на 71.

 5. А колко от навършващите пенсионна възраст доживяват да получат няколко месеца пенсия. Те умират без да си получат внесените от тях средства за пенсия. Къде отиват техните пенсионни вноски?

  1. Отиват у тези дет живеят по дълго.
   Други тъпи въпроси?

 6. Смятам, че привилегията за държавните служители трябва да се премахне и да започнат да си плащат осигуровки.

 7. Всички крадци вън от парламента и вън от управлението и вижте нямали да има пари . За всичко ще има.

 8. Престанете да насаждате омраза между млади и стари. Възрастните хора са си внасяли осигуровки за пенсии в много по-голям размер отколкото получават и никой не ги издържа
  /освен децата им по възможност/. Нека онова ГЕРБаджийче С.Дянков да обясни къде са парите за пенсии и какво направиха с оня „Сребърен фонд“.

 9. Всъщност голяма част от по-възрастните хора са внасяли вноски на едни смешни (и тогава) заплати – колко големи пенсии очакват – по-големи от заплатите си ли? Инфлацията не прощава. А това, което на времето е построено с парите, които са им се полагали, после е продадено за грошове при приватизацията.
  А единственото, което разбрах от статията е ,че по-голямата добре да не се осигурявам, защото няма смисъл.

  1. Те са плащали малко за тогавашните малки пенсии…

 10. Значи да не се осигуряваме. Така или иначе няма да видим пенсии.

 11. След апартаментгейт е време да изкарат сметките на държавните бандити, в прочем в милиони цифри, и ще видите, че има пари и за пенсии и всички останали финансови проблеми! А ДАНО, ама надали!

 12. Ей, коментатори, а кой намали вноската за пенсия от 28% на 17%? Затова не стигат парите.
  Т-Ъ-П-А-Ц-И-И

 13. Всички пенсионни осигуровки трябва да са в универсиални фондове и да се унаследяват., а не в общия чувал. Така трябва да е и с здравните осигуровки.

  1. Ще се онаследят, ако има крайна дата – ако доживвеш до 80 – ти я спират.
   Аман от слабоумни идиоти.

 14. Мадуро, що не вземеш да се почешеш? белким ти дойде акъла. Вноската за пенсия не са я намалявали, дори я увеличиха. Но сега има във фонда на мое име пари. Преди имаше само последните две букви на Козлодуй.

  1. Глобално изчислено, сматам, че с фонда ще се фанеш за палците още по рано, но щжм казваш, че те кефи…

 15. А тези 45 годишните, кой ги е хрантутил и образовал, а ? Изведнъж се появиха и хоп, сега ще издържате пенсионерите ! Аз моите деца не ги натирих в Англия, сега са тук е и бачкат на мафиотската държава. Което не пречи , на домораслите патриоти пропъдили цяло поколение млади хора, да се тупат в гърдите, че видите ли , веднъж в годината като си дойдат им подаряват чисто нов смартфон !? Решителен принос в националната икономика.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.